Direct naar artikelinhoud

Lange files door typisch herfstweer

BRUSSEL l Het donkere en regenachtige herfstweer heeft er gisteren voor gezorgd dat de files in de ochtendspits moeilijker opgelost raakten dan anders.

Gisterochtend stond er naar Brussel op de E411 van Aarschot tot Bertem 20 kilometer file, op de A12 vanaf Boom 3 kilometer, op de E40 uit de richting Gent 25 kilometer vanaf Erpe-Mere en uit de richting Luik 25 kilometer vanaf Haasrode. "Die files waren niet langer dan normaal, maar het duurde wel langer voordat ze opgelost raakten", zegt hoofdinspecteur Jef Bozo van de verkeersdispatching van de federale politie. "Normaal is dat rond 10 uur, nu was dat maar ten laatste half 12."

Alleen de file op de E19 was langer dan normaal. Van Antwerpen tot Brussel stond er tot een uur of 11 een lange file, 35 kilometer lang. En dat terwijl er geen werken waren. Waarschijnlijk ontstond de file omdat er wel werken zijn op de A12 tussen Antwerpen en Brussel, waardoor mensen uitweken naar de E19. Dat is wat Bozo vermoedt.

De duur van de files was volledig te wijten aan het herfstweer. Automobilisten vertragen bij regen en de wegcapaciteit wordt dan minder efficiënt benut. "Doordat chauffeurs meer afstand houden, rijden er minder auto's per kilometer weg. Daardoor groeien files aan", zegt Hajo Beeckman van het Verkeerscentrum Vlaanderen. "Het was een heel zware ochtendspits."

Een andere oorzaak is volgens Marc Van Damme van de Vlaamse Automobilistenbond (VAB) dat automobilisten niet in hun rijbaan blijven en dat veranderen van rijvak bij donker en nat weer trager verloopt. "Daardoor ontstaan er soms ongevallen, wat het verkeer nog eens extra ophoudt. Het zou beter zijn dat iedereen braaf in zijn rijbaan blijft."

Volgens Van Damme zijn ongevallen en trager verkeer typisch voor de tijd van het jaar. "Zodra de herfst er is, begint het."

(TS)

Het zou beter zijn dat iedereen braaf in zijn rijbaan blijft, dat verkleint het risico op ongevallen