Direct naar artikelinhoud

Rekenhof: 'De Lijn maakt zware fouten bij aankoop nieuwe trams'

De Lijn heeft twee jaar geleden zware fouten gemaakt toen ze dertien lagevloertrams bestelde voor een totaalbedrag van 32,6 miljoen euro. De vervoersmaatschappij heeft die bestelling geplaatst zonder vooraf de concurrentie te laten spelen, oordeelt het Rekenhof. "De Lijn heeft die opdracht buiten elke mededinging onderhands toegewezen", wat indruist tegen de Europese concurrentieregels en het gelijkheidsbeginsel. De vervoersmaatschappij spreekt dat oordeel tegen.

Maar er is meer. Over de gekozen financieringsvorm heeft "noch de Vlaamse regering, noch De Lijn" een kosten-batenanalyse uitgevoerd. Ook een inschatting van de bijhorende risico's kwam er niet, én het rammelde in de planning en timing voor de levering, besluit het Rekenhof. Een en ander bracht bovendien extra kosten met zich mee.

De Lijn is het niet eens met deze analyse. "Wij denken dat we wel gehandeld hebben volgens de wet", reageert woordvoerder Tom Van de Vreken. De aankoop heeft ook een positief advies gekregen van de Inspectie van Financiën én van de raad van bestuur van De Lijn. "In die raad van bestuur zetelen ook regeringscommissarissen."