Direct naar artikelinhoud

Afghanistan is topprioriteit voor nieuwe president

Washington l De aanstaande president van de VS Barack Obama heeft de Afghaanse president Hamid Karzai toegezegd de problemen in het door geweld verscheurde land als topprioriteit te behandelen. Dat maakte een woordvoerder van de president gisteren bekend.

Obama was tijdens zijn campagne kritisch over Karzai. De Afghaan zou niet voldoende doen om corruptie tegen te gaan en de drugshandel te stoppen. Ook zou hij "niet uit zijn bunker komen" om effectief het land te besturen, zei Obama.

De Democraat beloofde de problemen in Afghanistan met een nieuwe focus aan te zullen pakken. Karzai wilde weten of die focus minder inzet van het Amerikaanse leger betekende. De twee leiders spraken elkaar telefonisch en Obama stelde Karzai daarbij gerust. "Obama zei dat de VS hun betrokkenheid zullen doen toenemen en veiligheid en stabiliteit zullen brengen aan de overheid en de inwoners van Afghanistan", aldus Kaboel.

Obama streeft een regionalere aanpak in de strijd tegen Al Qaida en de Taliban na. De nieuwe president wil weer de aandacht richten op de jacht op terroristenleider Bin Laden, een prioriteit die onder de huidige president Bush op de achtergrond zou zijn geraakt. Mede daarom worden troepen uit Irak naar Afghanistan verplaatst.