Direct naar artikelinhoud

Bouwsector vreest eco-effect

Amper een jaar geleden stond de hoogmis voor bouwen en verbouwen, Batibouw, nog bijna volledig in het teken van energiezuinigheid en hoe je daarmee belastingvoordelen kon incasseren. Twaalf maanden eurocrisis en een fors besparingsplan van de regering-Di Rupo later heeft het groene thema sterk aan belang ingeboet. Wat is de impact van de teruggeschroefde subsidies op de business van installateurs? Cijfers heeft de Confederatie van de Bouw nog niet over de eerste twee maanden van dit jaar, maar een rondvraag leert dat vooral de markt van de fotovoltaïsche zonnepanelen sterk is teruggevallen.

Dat heeft ook Stephane Bostoen, de gedelegeerd bestuurder van de gelijknamige bouwgroep, ondervonden. "Tegenover december vorig jaar kennen we een terugval van 66 procent. Nu was december sowieso een sterke maand, net doordat nogal wat consumenten anticipeerden op het wegvallen van het belastingvoordeel. Vergeleken met januari en februari vorig jaar is dat 30 procent gezakt."

Ook installateurs van verwarmingsketels voelen het wegvallen van het belastingvoordeel. "Consumenten wachten voortaan tot ze echt niet meer anders kunnen dan hun ketel vervangen", zegt Dirk Peytier, voorzitter van chauffagistenfederatie ICS en installateur van ketels. "2012 zal over de hele lijn een dieptepunt zijn. Vanaf volgend jaar verwacht ik weer meer vervanging, doordat in Vlaanderen de uitstootnormen van ketels strenger worden en we sneller ketels zullen afkeuren."