Direct naar artikelinhoud

'Vaak vooroordelen tegenover ex-atleten'

De huidige generatie Olympische atleten heeft het dankzij een speciaal programma van het BOIC en Adecco iets makkelijker om het 'zwarte gat' na de topsportcarrière te omzeilen. In mei 2011 heeft men in België immers het Athlete Career Programme (ACP) opgestart, een project dat atleten voorbereidt op een professioneel leven na de sport.

"In 2002 hebben atleten wereldwijd zich verenigd om hun beklag te doen over het feit dat ze na hun carrière aan hun lot overgelaten worden en daarop hebben verschillende sportbonden gereageerd door een programma uit te werken dat aan die verzuchting tegemoet moet komen", zegt Mark Meesters, ACP-manager bij Adecco België. "Op die manier begeleiden we ondertussen honderden atleten in 33 verschillende landen. We voeren persoonlijke gesprekken met hen om te achterhalen wat ze later willen doen, we organiseren workshops en cursussen en we laten hen proeven van het echte werk tijdens stages."

Meesters geeft toe dat ex-atleten door sommige werkgevers argwanend bekeken worden. "Wat Frederik Deburghgraeve vertelt, klopt. Ex-atleten moeten vaak opboksen tegen vooroordelen omdat ze weinig of geen werkervaring hebben en omdat veel mensen denken dat ze al 'binnen' zijn waardoor hun motivatie ondermaats zou zijn. Maar die vooroordelen houden geen steek. Integendeel, ik merk bij veel atleten net een heel grote motivatie om te gaan werken. Al zijn er ook uitzonderingen die het weinig kan schelen en die zich liever volledig focussen op hun sport."