Direct naar artikelinhoud

Van een beetje salami zul je niet sterven

Een schijfje salami, een hotdog en een hamburger staan nu in dezelfde lijst van kankerverwekkers als alcohol en tabak. 'Wie 50 gram bewerkt vlees per dag eet, heeft 18 procent meer kans op darmkanker', zegt professor Stefaan De Smet (UGent). 'Maar vlees is zeker niet zo risicovol als tabak of alcohol.'

Let op met het eten van te veel bewerkt vlees, want dat is zeker kankerverwekkend. Rood vlees kan mogelijk kanker veroorzaken. Die waarschuwing stuurt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de wereld in. Een werkgroep van 22 experten, onder wie professor Stefaan De Smet van de vakgroep Dierlijke Productie aan de UGent, bekeek alle onderzoeken die de voorbije jaren zijn gevoerd en weet het nu zeker: vlees kan kanker veroorzaken. De experts schatten dat wereldwijd elk jaar 34.000 mensen sterven aan kanker doordat ze te veel bewerkt vlees hebben gegeten. Rood vlees is wellicht verantwoordelijk voor 50.000 doden per jaar.

Gevarieerd eten

Onze eigen Hoge Gezondheidsraad (HGR) riep vorig jaar al op om het gebruik van charcuterie en rood vlees te matigen. Het verband tussen vlees en colorectale kanker (darm- en rectumkanker) is al langer bekend. Rood vlees bevat heemijzer, die het DNA kan beschadigen, en in bewerkt vlees zitten nitrieten. Die worden toegevoegd om verkleuring te voorkomen. De WHO heeft bewerkt vlees nu toegevoegd aan de gevaarlijkste categorie kankerverwekkers, Groep 1, waarin ook mosterdgas, plutonium en dieselroet staan - ook stoffen waarvan is bewezen dat ze kanker veroorzaken. Rood vlees is minder risicovol en wordt door de WHO 'waarschijnlijk kankerverwekkend' genoemd.

"Er is voldoende bewijs dat het eten van bewerkt vlees darmkanker veroorzaakt", stelt de WHO. Er is mogelijk ook een verband met maagkanker. "Het eten van 50 gram vleeswaren per dag verhoogt het risico met 18 procent. Bij rood vlees is dat 17 procent per 100 gram", zegt Stefaan De Smet. "Maar je kunt niet zeggen dat charcuterie even gevaarlijk is als tabak. Roken is nog altijd van een totaal andere orde. Het risico om longkanker te krijgen door roken is groter dan om kanker te krijgen van het eten van bewerkt vlees."

Moeten we nu hamburgers en biefstukken bannen en alleen nog vis en gevogelte eten? "Belangrijk is om gevarieerd te eten", benadrukt De Smet. De HGR adviseert niet meer dan 500 gram rood vlees per week te eten. Vandaag werkt de Belg 640 gram rood vlees per week naar binnen.

De federatie van vleeswarenmakers Fenavian vindt dat de WHO mensen bang maakt. "Kanker krijg je niet enkel door vlees te eten. Ook de buitenlucht, drinkwater en de zon worden door de WHO als kankerverwekkend gekwalificeerd."

Charcuterie bevat ook voedingsstoffen zoals ijzer, proteïnen en vitaminen. "Een normale consumptie van vlees past prima in een gevarieerd dieet."