Direct naar artikelinhoud

Chinese beurs blijft bloeden

Een nieuwe Chinese beursdag, een nieuw bloedbad. Na een eerste duikvlucht maandag werd de handel gisteren opnieuw stilgelegd. De malaise sleurt wereldwijd andere beurzen mee: de Europese gingen massaal in het rood en Wall Street opende fors in de min.

Beleggers wereldwijd hebben geen goed oog in de vertraging van de Chinese economie. De vrees voor een keiharde landing maakt hen bloednerveus. En als iedereen tegelijk naar de uitgang vlucht, dan krijg je een roetsjbaan vanjewelste. Het land zit in een omslagfase, waarbij het van een industriële economie naar een diensteneconomie wil. Die verandering gaat gepaard met allerlei onzekerheden.

Dat de groeivertraging in China ook de wereldeconomie zal treffen, daarover zijn de meningen bij analisten grondig verdeeld. "Wat daar aan het gebeuren is, blijft eerst en vooral een Chinees probleem", benadrukt Koen De Leus, senior economist van KBC. De rode cijfers zijn nu vooral vervelend voor de Chinezen zelf, maar op langere termijn kan de twijfel over hun economie voor de hele wereld gevolgen hebben.

Oren naar kritiek

Wel drukt de nieuwe forse koersval de prijs van de grondstoffen, vooral dan de olieprijzen. De prijs voor een vat olie van de Noordzee-soort Brent daalde naar 32,16 dollar (29,48 euro), het laagste peil sinds juni 2004. Analisten verwachten dat de prijzen de komende dagen nog kunnen zakken tot 30 dollar per vat. Ironisch genoeg kun je dus stellen dat de Chinese vertraging en beursperikelen eerder zorgen voor een opwaarts effect voor de westerse economieën die olie importeren.

Naast de aandelencrash liet de onverwacht sterke daling van de Chinese munt de afgelopen dagen de alarmbellen op de markten rinkelen. Gevreesd wordt dat een al te sterke daling van de yuan de al afzwakkende Chinese economie verder kan onderuithalen, waardoor ook de groei in de rest van de wereld onder druk kan komen te staan.

De Chinese overheid had sinds de crash van vorige zomer een pak maatregelen aangekondigd om de beurshandel aan banden te leggen. Toen waren de koersen explosief gestegen doordat op grote schaal aandelen waren gekocht met geleend geld.

Die maatregelen botsten op veel kritiek, omdat ze volgens analisten leidden tot grotere onzekerheid en massale verkopen. China heeft oren naar de kritiek en gaat de maatregel opschorten waarbij de handel op de beurs automatisch wordt stilgelegd bij grote koersschommelingen. Dat heeft de beursautoriteit beslist, zo meldt het officiële nieuwsagentschap Xinhua.

Die automatische opschorting werd begin dit jaar ingevoerd. De voorbije dagen werd het systeem al twee keer gebruikt, telkens nadat de koersen met 7 procent waren gekelderd. De handel werd dan voor de rest van de dag opgeschort. "Na de pro's en contra's te hebben nagegaan, blijkt dat de negatieve gevolgen zwaarder doorwegen dan de positieve. Daarom is beslist het mechanisme op te schorten", stelt de beursautoriteit.