Direct naar artikelinhoud

Eurocommissaris: 'Polen moet onder toezicht van EU komen'

De Duitse eurocommissaris Günther Oettinger wil dat Polen onder toezicht komt te staan. Aanleiding voor de maatregel is de omstreden nieuwe mediawet die Polen heeft aangenomen. Volgens Oettinger (Media) kan Polen haar stemrecht in Brussel verliezen.

Volgens de Poolse mediawet, die het parlement net voor oudejaar nog snel accepteerde, kan de regering directie en hoofdredactie van de publieke omroep zelf benoemen en ontslaan. "Onze grootste zorg is dat de publieke omroep zijn belangrijkste functie verliest, namelijk de burgers onafhankelijk te informeren", zegt de eurocommissaris.

Door de goedkeuring van de omstreden mediawet door het parlement heeft de conservatieve Poolse regering haar greep op de staatsmedia vergroot. EU-commissaris Frans Timmermans heeft gewaarschuwd dat 'vrijheid en pluriformiteit van de media cruciaal zijn' voor 'het respect voor de gemeenschappelijke waarden' waarop de Europese Unie is gebaseerd.

De media vormen het volgende doelwit van de partij die in oktober na de verkiezingen een absolute meerderheid in het parlement heeft verkregen. Herstel van de katholieke waarden is volgens PiS-politici hard nodig, want die zijn onder de vorige, liberale regering in het gedrang gekomen. De media hebben aan dat verval een bijdrage geleverd, zo luidt de PiS-analyse. Journalisten bij de publieke omroep zouden vooringenomen zijn. Doel van de nieuwe wet is hen te 'depolitiseren'.

Uitholling van de rechtstaat

Persbureau AFP meldt dat de Europese Commissie op 13 januari een debat heeft gepland over de Poolse rechtsstaat. Dit maakte een woordvoerder in een verklaring bekend. Het is het eerste stap in het evaluatieproces over het waarborgen van de basisprincipes van de democratische rechtsstaat, onderdeel van het beleid dat de EU in 2014 aannam om te zorgen dat alle lidstaten de principes van de rechtsstaat respecteren.

"Het is te vroeg om te speculeren over mogelijke vervolgstappen", zei de woordvoerder. "We zijn in een intensieve dialoog verwikkeld met onze Poolse partners."

Het is niet de eerste nieuwe wet van de in oktober verkozen regering die onder vuur ligt. Onlangs tekende de president van Polen een wet die de macht en onafhankelijkheid van het Grondwettelijk Hof indamt. Door de wet dient het Grondwettelijk Hof niet langer als controleorgaan van de regering. Ook daarover uitte de Europese Commissie haar bezorgdheid en waarschuwde ze voor een uitholling van de rechtstaat.