Direct naar artikelinhoud

De Wever aan Europa: 'Stop de toevloed'

België kan de stroom van vluchtelingen niet langer de baas. In een open brief aan alle centrumrechtse partijen in Europa slaakt N-VA-voorzitter Bart De Wever een noodkreet.

De vluchtelingencrisis woedt weer in volle hevigheid. De voorbije week meldden zich 1.796 nieuwe asielzoekers aan, de helft meer dan de week ervoor en het op een na hoogste aantal dit jaar. In vier dagen registreerde Vreemdelingenzaken 993 kandidaten, onder wie een opvallend hoog aantal Afghanen. De vooropvang en de opvang zitten eivol. Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) is de wanhoop nabij, net als zijn partijvoorzitter.

Vlak voor de Europese vluchtelingentop van volgende week schrijft Bart De Wever een brief aan alle conservatieve, liberale en christendemocratische partijen in de Europese Unie. Daarin zoekt hij steun voor drastische maatregelen om de stroom te stoppen. Ongeacht de nood moet Europa zich afvragen hoeveel vluchtelingen het kan en wil opvangen, zegt hij. "We moeten een gesloten systeem van quota overwegen", schrijft De Wever. Vrij vertaald: vol is vol. Niet de vraag moet de norm zijn, wel het aanbod.

Strenger

De Wever pleit voor een Europese aanpak die in het verlengde ligt van wat hij zelf al eerder voorstelde: een update van de Conventie van Genève, minder genereuze sociale voorzieningen voor nieuwkomers, geen vrije landkeuze voor wie in veiligheid is gebracht, strenge controle van de buitengrenzen, meer middelen voor de opvang buiten Europa.

"Buitenlandse contacten leren mij dat we lang niet de enigen zijn die er zo over denken", zegt hij. "Het is tijd voor realisme. Laten we ingrijpen voor de toestand totaal onbeheersbaar wordt. De limiet is bereikt. Nu, hier, vandaag."

De brief van De Wever zal zondagavond prominent op tafel liggen bij het kernkabinet van de regering-Michel.