Direct naar artikelinhoud

Oud-voetballer Eric Cantona schopt Franse presidentskandidaten geweten

De Franse oud-voetballer en acteur Eric Cantona wil 500 handtekeningen ophalen bij burgemeesters, net zoals presidentskandidaten moeten doen. Cantona is zelf niet officieel kandidaat, maar wil zich met de kiesstrijd moeien om de woningnood aan te klagen.

Cantona (45) schreef de burgemeesters een brief waarin hij zichzelf een "geëngageerde burger" noemt en "minstens 500 handtekeningen" van hen zegt te willen krijgen. Om aan de presidentsverkiezingen te mogen deelnemen moeten kandidaten wettelijk 500 burgervaders achter zich hebben.

Voor voormalig Manchester United-aanvaller Cantona is het zaak "een simpele maar klare boodschap" over te brengen: Frankrijk zit met een huisvestingscrisis. In Parijs en andere steden valt met een laag loon niet meer te leven. Zoveel mensen zijn dakloos of dreigen het te worden dat het thema dringend op de agenda van les présidentielles moet.

In zijn brief aan de burgemeesters herinnert Cantona aan "de miljoenen gezinnen wier alledaagse leed we vergeten en van wie de overheid zich vervreemd heeft. (...) We kunnen ons voor vele zaken inzetten. Als ikzelf opkom voor het recht op wonen, dan doe ik dat omdat ik dat essentieel vind. Dit probleem belangt tien miljoen mensen aan."

Coluche

Voor alle duidelijkheid, Cantona wordt zelf geen presidentskandidaat. Hij zal geen campagne voeren of meetings opzetten. Nicolas Sarkozy (UMP), François Hollande (PS), Marine Le Pen (FN), François Bayrou (MoDem) of Eva Joly (Les Verts) hoeven dus niet bang te zijn voor een tweede Coluche - naar de verongelukte komiek die in 1981 voor onrust zorgde met zijn razend populaire kiescampagne tegen het sociaal onrecht. Wél hoopt Cantona de politici op hun verantwoordelijkheid te wijzen.

Eric 'The King' Cantona zette in 1997 een punt achter zijn voetbalcarrière, werd daarna een niet onopgemerkt acteur en speelde zichzelf in de prent Looking for Eric (2009) van de Britse regisseur Ken Loach.

Twee jaar geleden deed de Marseillees al een oproep aan de politieke klasse. Hij deed dat met een spotje waarin hij een flat bezocht die helemaal uitgewoond bleek, maar door een huisjesmelker alsnog op de huurmarkt aangeboden werd. "Rode kaart voor precaire huisvesting!", zo klonk de slagzin toen.

Net zoals in 2010 neemt Cantona zijn initiatief vandaag in naam van de Fondation Abbé Pierre. Die stichting, genoemd naar de in 2007 overleden Franse priester die zich bijzonder geliefd maakte met zijn sociale strijd en eenvoudige leven, presenteert op 1 februari haar jaarrapport over de woningnood. Ze wil het aan de diverse kandidaten voorstellen.

Volgens de Fondation telt Frankrijk 3,6 miljoen slecht behuisden of daklozen. Nog eens 5,1 miljoen mensen dreigen in de toekomst met het probleem te maken te krijgen. De regering zegt onder Nicolas Sarkozy 600.000 sociale woningen te hebben gebouwd. De realiteit is dat rijkere gemeenten liever boetes betalen dan sociale huisvesting op hun grondgebied toe te laten. Onder meer de gemeente waar Nicolas Sarkozy ooit burgemeester was, het puissant rijke Neuilly-sur-Seine ten westen van Parijs, heeft op dat vlak een belabberde reputatie.

Wat overigens het inzamelen van de handtekeningen nog betreft: Marine Le Pen heeft, net zoals haar vader Jean-Marie bij vorige kiescampagnes, moeite om 500 namen achter haar kandidatuur te krijgen. Volgens Le Pen zijn veel burgemeesters bang om haar te steunen.

Dochter Le Pen, voor wie volgens een nieuwe peiling 30 procent van de ondervraagden "al overwogen hebben" te stemmen, noemt zich ongerust. De flamboyante juriste verdenkt de 'UMPS' (zoals ze de rechtse UMP en linkse PS in één adem noemt) ervan haar elan te willen breken.