Direct naar artikelinhoud

Duwen voor het goede doel

Tijdens De Warmste Week regent het straffe initiatieven die een goed doel een zetje geven. Maar wat de vzw Mobile School presteerde, was toch wel bijzonder kras.

Al voor de derde keer deed de Leuvense vzw Mobile School mee aan de Music For Life-actie van Studio Brussel, maar dit jaar brak de organisatie die zich inzet voor straatkinderen overal ter wereld haar eigen record: 772 sympathisanten wandelden in totaal 11.321,5 kilometer bij elkaar, waarvoor ze samen 38.760,3 euro inzamelden.

Zowel vanuit Leuven als Sint-Niklaas werd naar Boom gewandeld onder de hashtag #duwmee. De wandelaars leverden twee mobiele schooltjes - rijdende krijtborden die langs beide kanten telescopisch uitgeklapt kunnen worden - in Boom af.

De vzw Mobile School vloeide voort uit het afstudeerproject productdesign van Arnoud Raskin in 1996. Ondertussen bestaan er 41 exemplaren van en is de vzw actief in 24 landen wereldwijd. Zowel in Zuid-Amerika, Afrika, Azië als Europa trekken vrijwilligers van buurt naar buurt om straatkinderen te leren lezen en schrijven, maar evengoed om poppenkast met hen te spelen of seksuele voorlichting te geven.

Toen de nieuwste mobiele schooltjes, gemaakt door een technische school uit Munsterbilzen, provinciaal domein De Schorre hadden bereikt, hadden de wandelaars nog genoeg energie in de kuiten voor een dansje. Ze vroegen 'Kalemba (Wegue Wegue)' van de Portugese feestband Buraka Som Sistema aan.