Direct naar artikelinhoud

Vredesduif Merkel vliegt de wereld rond

Veel fruit, weinig alcohol. Dat is een van de geheimen van Angela Merkel. De Duitse bondskanselier legde de voorbije dagen een wereldreis af in haar streven vrede te brengen in het oosten van Oekraïne.

De reis ging over de halve wereldbol: Berlijn - Kiev -Berlijn - Moskou - München - - Washington - Ottawa - Berlijn - Minsk. Gistermiddag ging het meteen weer door naar Brussel, voor de Europese top. 'Marathon-Merkel' wordt ze in de Duitse media genoemd. Woensdag verscheen ze ook nog in de Berliner Dom, voor de indrukwekkende staatsbegrafenis van oud-president Richard von Weizsäcker.

Meer dan 20.000 kilometer reisde de Duitse bondskanselier de afgelopen week. Natuurlijk, er is comfort in het Duitse regeringstoestel. Ze kan er slapen en douchen. Maar dat slapen aan boord van Airbus Konrad Adenauer moet niet worden overdreven. In het vliegtuig bereidt ze zich voor op de taaie onderhandelingen die haar na elke landing weer wachten.

"Zes uur slapen is voldoende voor mij", verklaarde de 60-jarige al eens. "En als het moet, kan ik het ook met minder doen."

Bij de lastige onderhandelingen in Brussel, over de eurocrisis, bewees Merkel al dat ze nachtenlang door kan vergaderen. Ze sloeg niet zelden in het holst van de nacht toe, wanneer haar tegenstrevers niet meer 100 procent geconcentreerd waren. "Haar concentratievermogen stijgt als de uitdagingen toenemen", klinkt het in regeringskringen.

Gezond leven is een van de deviezen van de bondskanselier. Nuchter zegt ze: "Alkohol geht auf Kosten der Kondition." Bij staatsdiners laat ze het voorgerecht staan. En ook desserts en zoetigheden zijn niet haar ding, noteerde Bild al. Ook belangrijk: tussendoor zo veel mogelijk powernaps.