Direct naar artikelinhoud

Hulp voor verslaafde daklozen met psychische problemen

De stad Antwerpen wil in het najaar van 2016 een zorgtehuis openen voor daklozen die kampen met een combinatie van een drugsverslaving en psychische problemen.

Het OCMW trekt volgend jaar meer dan 3 miljoen euro uit voor het project, maar hoopt dat Vlaanderen mee op de kar springt. Dat zegt OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA).

Volgens het OCMW kunnen de daklozen in kwestie - in Antwerpen zouden het er een tweehonderdtal zijn - momenteel voor hun psychische aandoeningen niet behandeld worden in de drugshulpverlening, terwijl ze voor hun verslaving niet terechtkunnen in de psychiatrie. Omdat ze niet (voldoende) geholpen worden, komen ze vaak in de drugs- en overlevingscriminaliteit terecht. Dat zorgt dan weer voor overlast. Waar het tehuis zal geopend worden, is nog niet bekend. Maar dat het de stad en het OCMW menens is, willen ze duidelijk maken door er meer dan 3 miljoen euro voor vrij te maken.

Het project moet meer zijn dan enkel een dak boven het hoofd van de patiënten, die er trouwens wel vrijwillig moeten instappen. "We geloven in een ketenaanpak waarbij één dossier over alle hulpverleningspartners heen bestaat per persoon", zegt Duchateau. "Per dossier zal er ook één begeleider zijn die een gecoördineerde aanpak opstelt." In eerste instantie zullen een 40-tal daklozen worden opgevangen. Ze krijgen naast hulpverlening ook een dagtaak naar hun mogelijkheden, om weer structuur in hun leven te krijgen. Op termijn moeten de meesten weer op eigen benen kunnen staan.