Direct naar artikelinhoud

Recordaantal jongeren klopt aan voor crisishulp

De crisismeldpunten voor jongeren hebben vorig jaar 5.456 aanmeldingen geregistreerd, een record en een verdubbeling tegenover 2012. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Jongerenwelzijn en het antwoord van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) op een vraag van Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA).

Als de gewone kanalen geen soelaas bieden, kunnen jongeren terecht bij een netwerk van crisishulp. Bij een aanmelding zijn er verschillende opties. Soms is er de pijnlijke vaststelling dat er geen aanbod is om de jongere op te vangen. Er is bijvoorbeeld geen bed vrij. Dat was vorig jaar voor 800 jongeren het geval. Dikwijls blijft het dan ook bij een gesprek en advies. In die gevallen wordt geen concrete hulp geboden omdat men bijvoorbeeld oordeelt dat de jongere nog opgevangen kan worden in zijn netwerk of omdat het niet om een crisissituatie zou gaan.

Volgens het Agentschap Jongerenwelzijn komt er dit jaar onder meer "een versterking van de crisismeldpunten en een uitbreiding van de capaciteit voor interventie en begeleiding".