Direct naar artikelinhoud

Belg spaart zich te pletter

De Belgische gezinnen sparen als nooit tevoren uit onzekerheid over hun economische toekomst. Zowel de grootbanken als de nichespelers zagen in 2012 hun spaarinlagen fors aanzwellen, ondanks de historisch lage rente. Er staat ruim 17 miljard euro meer op de spaarboekjes dan een jaar geleden, een groei van circa 9 procent.

Het klassieke spaarboekje is meer dan ooit het populairste spaarproduct van de Belg. MarktleiderBNP Paribas Fortis, inclusief zusterbank Fintro, zag de spaarinlagen met liefst 3,9 miljard euro aandikken tot 57,8 miljard euro eind 2012. Dat is een stijging met ruim 7 procent. De verklaring heet 'Tina', of 'there is no alternative'. Spaarders die allergisch zijn voor de jojobewegingen van de beurs opteerden massaal voor het laagrentende spaarboekje, omdat er volgens hen geen beter vastrentend product op de markt te vinden was.

"De risico-aversie lag hoog, de obligatierendementen na roerende voorheffing waren zeer laag en zelfs veelal lager dan de rendementen van de spaarboekjes. Hierdoor bleef het geld van de klanten naar de spaarrekening doorstromen. Dit blijft zo voor 2013", klinkt het bij BNP Paribas Fortis.

KBC en ING België noteren gelijkaardige groeicijfers. "De spaarrekening is een instrument om een reserve aan te leggen voor onverwachte uitgaven", is KBC's uitleg. Woordvoerster Vanessa Zwaelens van ING België: "Wat de verdere evoluties van de spaarmarkt begin 2013 betreft, verwachten we dat de mensen relatief veel blijven sparen zolang de economie onzeker is. Gelet op de zeer lage rentestanden, willen onze cliënten momenteel niet op lange termijn investeren en willen ze hun geld graag beschikbaar houden. Daarom verwachten we dat de spaarboekjes populair blijven, zelfs bij de huidige lage rentestanden."

Bij Belfius, het voormalige Dexia Bank België, stegen de spaarinlagen zelfs met 10 procent. Daarmee maakt de genationaliseerde bank de diepe duik van 2011, een gevolg van de besmeurde merknaam Dexia, grotendeels weer goed.

Het is niet zo dat de vier grote jongens (BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius en ING België) spaarders afsnoepen van de middelgrote banken en kleine internetspelers. Want ook die instellingen zien het spaargeld toestromen. Argenta zag zijn portefeuille spaarboekjes toenemen met 2,1 miljard euro, tot 18,9 miljard euro. Volgens de Antwerpse spaarbank heeft dat deels te maken met de gedaalde populariteit van termijnrekeningen.

Dé uitschieter is Rabobank.be, de grootste internetbank van het land, die in een jaar tijd de tegoeden zag stijgen met 37 procent, tot 7,13 miljard euro. De bank nestelt zich als eerste internetbank in de top tien van Belgische spaarbanken. Rabo zag het aantal klanten groeien met netto bijna 40.000, tot 234.177 klanten. De nieuwkomers zijn vooral afkomstig van de klassieke grootbanken.

De gecontacteerde banken zijn goed voor ruim 90 procent van de markt. De Nationale Bank meldde eerder al dat de Belgen samen voor circa 230 miljard euro parkeren op spaarboekjes. Die enorme som brengt nauwelijks op, aangezien de rentes ongeveer even hoog liggen als de inflatie, circa 2 procent. De spaarder wint dus niet aan koopkracht.

De federale regering herbevestigde onlangs het fiscale gunstregime voor het spaarboekje, waardoor de meeste in de praktijk belastingvrij zijn. Pas wanneer de rente-opbrengst hoger oploopt dan 1.880 euro, moet je op een spaarboekje belasting betalen. Maar bij 2 procent rente moet je daarvoor al 94.000 euro op het boekje staan hebben.