Direct naar artikelinhoud

BNP Paribas zet in op Duitsland

BNP Paribas zet in op Duitsland en vermogensbeheer als nieuwe groeimotoren. Dat maakte de bankreus bekend bij de aankondiging van zijn tweedekwartaalresultaten. Die waren beter dan verwacht, al zakten inkomsten en winst.

De aankondiging rond Duitsland is opvallend omdat de Franse bankreus BNP Paribas buiten zijn kernlanden Frankrijk, Italië, België en Luxemburg tot nog toe vooral inzette op opkomende markten, zoals Azië, Turkije en Noord-Afrika. Daarom was het niet verwonderlijk dat de groep eerder een plan ontvouwde om sterker te groeien in Azië.

Dat plan is een onderdeel van de nieuwe strategische blauwdruk voor de periode 2014-2016 die ook een breed besparingsproject omvat en de lancering van de online speler Hello Bank! Het uitbouwen van de posities in Duitsland en in vermogensbeheer komen ook uit de koker van de blauwdruk.

In Duitsland, de sterkste economie van Europa, wil BNP Paribas tegen 2016 1,5 miljard euro inkomsten boeken tegen 1,1 miljard vorig jaar. Dat is een gemiddelde jaarlijkse groei van 8 procent. Om die groei te ondersteunen zullen de Fransen 500 mensen aanwerven in Duitsland. Vorige maand al maakte BNP Paribas de overname van een Duits onderdeel van Commerzbank bekend en Hello Bank! ging in juni ook van start bij onze oosterburen.

'Solide resultaten'

In vermogensbeheer moeten de inkomsten in de periode 2014-2016 met 10 procent omhoog en in bepaalde segmenten van de markt wil BNP Paribas alles bij elkaar 40 miljard meer beheerd vermogen aantrekken.

BNP Paribas zag zijn nettogroepswinst in het tweede kwartaal 4,7 procent zakken om uit te komen op 1,76 miljard euro. Dat is deels het gevolg van hogere kredietvoorzieningen door de kwakkelende economie, maar de analisten hadden een nog grotere winstdaling verwacht. De inkomsten daalden 1,8 procent tot 9,92 miljard euro.

BNP Paribas heeft het over 'solide resultaten in een weinig ondersteunende Europese conjunctuur'. De financiële speler kon de winstdaling beperken door voor 157 miljoen euro uitzonderlijke inkomsten te boeken. Een jaar eerder was dat wel meer (271 miljoen euro), wat voor een klein stukje de afkalvende winst verklaart. De belangrijkste uitzonderlijke opbrengst is de verkoop van Royal Park Investments, de bad bank van de vroegere Fortis Bank. Dat bracht 218 miljoen in het laatje.

De groep kon de daling van de inkomsten compenseren door te besparen op de onkosten, maar met een afname van 0,7 procent kon dat niet alles rechttrekken.

Dat de winst (-4,7%) sterker terugloopt dan de inkomsten (-1,8%) heeft grotendeels te maken met fors hogere voorzieningen voor slechte kredieten. Dat is onder meer toe te schrijven aan een terugname van provisies in 2012 die niet herhaald wordt. Maar de provisies gaan los daarvan ook de hoogte in, vooral in Italië. Een stoorzender gooit bovendien roet in het eten. Het gaat om een fout gelopen dossier in de zakenbankdivisie van de groep dat BNP Paribas 65 miljoen euro kost.

België

Ook bij de retailbank in België, die een groot stuk van de activiteiten van BNP Paribas Fortis in ons land omvat, liep het tweedekwartaalresultaat (hier voor belastingen) terug, met 2,4 procent tot 161 miljoen.

Nochtans bleven de inkomsten in ons land stabiel en namen de commerciële activiteiten toe. De deposito's groeiden met 4 procent tot 105 miljard euro en bij de kredieten kwam er 1,7 procent bij tot 85,9 miljard euro. Hier namen vooral de kredieten aan particulieren toe.

euro inkomsten wil BNP Paribas tegen 2016 in Duitsland boeken, dat is een gemiddelde jaarlijkse groei van 8 procent

moeten de inkomsten in vermogensbeheer in de periode 2014-2016 stijgen