Direct naar artikelinhoud

Vlaamse topmanager mag niet meer verdienen dan Kris Peeters

242.000 euro. Meer mogen nieuwe managers van Vlaamse instellingen niet verdienen. Uit een rondvraag blijkt dat alleen Sandra De Preter, gedelegeerd bestuurder van VRT, meer opstrijkt.

Het loon van Kris Peeters wordt de bovengrens voor de toplui van de Vlaamse overheidsbedrijven en instellingen. Zij mogen niet meer verdienen dan 242.000 euro per jaar en hun variabele vergoeding mag niet meer dan één vijfde van het salaris bedragen. De vertrekpremie mag maximaal één jaar salaris omvatten. Managementvennootschappen zijn voortaan uit den boze en er geldt een verbod op betalingen via aandelen. De huidige managers hebben evenwel niks te vrezen. Hun bestaande contracten kunnen door dit decreet niet wijzigen. Ze moeten wel aanvaarden dat hun loon wordt bekendgemaakt.

Licht boven norm

Een rondvraag bij enkele Vlaamse instellingen brengt naar boven dat alleen de VRT haar bazin nu meer betaalt. "Het loon van Sandra De Preter ligt licht boven de wedde van de minister-president", zegt Björn Verdoodt, woordvoerder van VRT.

Hoeveel De Preter exact verdient, wil de openbare omroep niet kwijt. "Maar als die vraag komt van de Vlaamse regering, zullen we uiteraard onze medewerking verlenen."

De toplui van de De Lijn, PMV (Participatiemaatschappij Vlaanderen), FIT (Flanders Investment and Trade) en De Watergroep blijven nu al allemaal netjes onder de norm.

Het kabinet van Geert Bourgeois (N-VA), minister van Bestuurszaken, zegt dat door het decreet slechts enkelingen zullen moeten inleveren en het louter een symbolische waarde heeft. "Vaak heeft de Vlaamse regering geen volledig beeld van de lonen van hun topmanagers omdat zij contracten afsluiten via een vennootschap", zegt Kris Snijkers, woordvoerder van Bourgeois. "De vraag is ook of men al hun mandaattoelagen meetelt in hun salaris, of dat zij slechts een deel van hun werkelijk loon bekendmaken. Nu is er totaal geen transparantie, door het decreet komt die er wel."

Uitzonderingen

Op de basisregels van het decreet gelden twee uitzonderingen. De artsen van UZ Gent moeten zich niet beperken tot een kwart miljoen euro per jaar. De regering is bang dat het ziekenhuis anders specialisten zoals hart- en neuro- en transplantatiechirurgen zal verliezen omdat zij elders meer kunnen verdienen. Andere ziekenhuizen in Vlaanderen moeten zich immers niet aan de 'Peetersnorm' houden.

Naast deze specifieke uitzondering geldt er nog een algemene. Moest het nodig zijn, kunnen andere topmanagers een hoger loon krijgen dan de minister-president. Voor hen blijft er een achterpoortje in het nieuwe decreet. "Als de markt ons daartoe dwingt", zegt Snijkers, "kunnen we in uitzonderlijke omstandigheden afwijken van de norm. We zullen dan duidelijk maken waarom die uitzonderingen noodzakelijk zijn."

Bij de VRT valt nu al te horen dat 'marktconforme' afwijkingen kunnen, moest het nodig zijn om capabele toplui aan te trekken.