Direct naar artikelinhoud

Eurocommissaris Viviane Reding: 'Bescherming van persoonlijke gegevens is een basisrecht'

Eurocommissaris voor Burgerrechten Viviane Reding wil ervoor zorgen dat sociaalnetwerksites als Facebook verwijderde gegevens niet meer stiekem kunnen stockeren. Surfers moeten weer heer en meester worden over de informatie die ze op het net zetten én ervan afhalen, zegt ze. "Maar dat lukt enkel als we de nationale privacywaakhonden in Europa de nodige 'tanden' geven."

Redings voorstel om alle internetgebruikers het 'recht op vergetelheid' terug te schenken wordt op gejuich onthaald. Vraag is hoe ze ervoor gaat zorgen dat Google en Facebook alle verwijderde gegevens toch niet ergens bewaren? En wat kan één internetgebruiker beginnen tegen zo'n machtige internetbedrijven? "De bescherming van persoonlijke gegevens is een basisrecht van alle EU-burgers", reageert Reding. "Met dit voorstel zullen we ervoor zorgen dat de consument dit recht makkelijker kan afdwingen."

Reding vestigt haar hoop vooral op nationale autoriteiten, zoals de Privacycommissie. "Zij spelen een essentiële rol in het bekrachtigen van de nieuwe regelgeving. Het is dan ook erg belangrijk dat zij financieel en administratief goed uitgerust zijn om hun job te doen. De nieuwe regels zullen hun macht versterken om als waakhond op te treden. In mijn voorstel kunnen de nationale autoriteiten die over privacy en databescherming waken niet alleen klachten van burgers onderzoeken, maar ook het illegaal buitmaken van gegevens onderzoeken en zo nodig bestraffen."

Uit peilingen blijkt dat 68 procent van de Belgen het blootgeven van persoonlijke informatie als deel van het dagelijkse leven beschouwt. Maar slechts 23 procent vertrouwt erop dat de internetbedrijven hun gegevens zullen beschermen. "Dankzij de nieuwe regels zullen de mensen weer meer vertrouwen krijgen", maakt Reding zich sterk.