Direct naar artikelinhoud

Golfstaten sponsoren nieuw bewind Egypte

De nieuwe Egyptische interim-regering heeft geld ontvangen van enkele rijke Arabische Golfstaten. De econoom Hazem el-Beblawi is aan de slag gegaan als interim-premier.

Saoedi-Arabië heeft meegedeeld Egypte te zullen steunen met 5 miljard dollar aan giften en leningen. De Verenigde Arabische Emiraten trekken 3 miljard dollar uit.

Op zijn 76ste krijgt Hazem el-Beblawi de zware taak Egypte door een bijzonder woelige periode te leiden. Interim-president Adli Mansour wees de liberale econoom gisteren aan tot leider van de overgangsregering. Hij moet nieuwe verkiezingen voorbereiden én de economie van de ondergang redden.

De benoeming kwam enkele uren nadat Mansour op de proppen was gekomen met een planning voor het herstel van de democratische orde. Er komt een nieuwe grondwet en binnen de zes maanden moeten parlementsverkiezingen plaatsvinden.

Morsi-criticus

El-Beblawi moet ervoor zorgen dat die transitie ordelijk verloopt. De val van Morsi heeft tot zware spanningen geleid met de Moslimbroederschap, de islamistische beweging van de afgezette president. Maandag vielen meer dan vijftig doden toen het leger het vuur opende op betogende islamistische Morsi-aanhangers.

Als liberale econoom was el-Beblawi een uitgesproken criticus van Morsi's economische beleid. Door een combinatie van onkunde en onwil stuurde de ex-president de Egyptische economie regelrecht naar de afgrond.

Na de val van dictator Hosni Moebarak begin 2011 sprong el-Beblawi al enkele maanden in als minister van Financiën. Die overgangsregering stond toen onder sterke controle van het leger. Ook nu bestaat de vrees dat de militairen achter de schermen aan de touwtjes blijven trekken.

Naast een interim-premier benoemde president Mansour ook een vicepresident. Mohamed ElBaradei (71) zou in die rol ook bevoegd worden voor Buitenlandse Zaken. ElBaradei raakte internationaal bekend als hoofd van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), de nucleaire waakhond van de VN.

De Moslimbroederschap heeft zowel de benoeming van interim-premier Beblawi als de routekaart afgewezen. Volgens een van de leiders, Essam El-Erian, brengt het plan Egypte "terug bij af". De Moslimbroeders zeggen dat zij actie zullen blijven voeren tot Morsi terug in functie is. Ook de liberale beweging Tamarod heeft twijfels over de verkiezingsplannen en noemt ze zelfs "dictatoriaal".