Direct naar artikelinhoud

Kompany legt de lat heel hoog

Vincent Kompany (27) gaf een opmerkelijk interview voor de camera's van Sporza. De kapitein vertelde dat de hype rond de Rode Duivels ondertussen zo groot geworden is dat het missen van de WK-finale niet zonder commentaar zou blijven. Zelf eist Kompany volledige toewijding.

De fandag van de Rode Duivels toonde nog een keer hoe populair de nationale ploeg is. "Een opsteker", noemt Vincent Kompany het, maar de aanvoerder voelt ook de druk die het enthousiasme met zich meebrengt. "Als we vrijdag punten zouden verliezen, zou dat voor commotie zorgen in heel het land", zegt de kapitein van de nationale ploeg. "We zijn op een punt gekomen dat er zelfs commotie zou zijn als we de WK-finale niet zouden halen."

En weten dat België nog niet eens geplaatst is voor dat WK in Brazilië in 2014. Al kan Kompany zich niet inbeelden dat de Rode Duivels de kwalificatie niet zouden afdwingen. "We gaan naar Brazilië", zegt hij stellig. "Iedereen is daarvan overtuigd, maar ik ga ervan uit dat iedereen ook weet dat het niet gemakkelijk wordt. Het zou dom zijn om Kroatië niet als een evenwaardige tegenstander en Servië niet als een moeilijke tegenstander te beschouwen. Maar het is wel zo dat onze kansen veel groter zijn dan de voorbije jaren."

Kompany legt uit waar het gevaar schuilt op vrijdag. "Servië is een elftal met goeie voetballers", zegt de speler van Manchester City. "Wij moeten daar voorzichtig mee zijn, want er zitten jongens in die ploeg die met één flits een wedstrijd kunnen bepalen. Anderzijds hebben wij zelf zoveel kracht naar voor en zijn we verdedigend zo goed geweest in deze campagne, dat we gewoon moeten vasthouden aan onze basisprincipes."

Fantastische kans

Uitgaand van een goeie afloop van deze campagne meent Kompany dat Brazilië het begin kan zijn van een mooie reeks. "Als we Brazilië niet halen, wil ik niet spreken over een verloren generatie, maar over verloren tijd. Zelf kan ik misschien geen tien jaar meer mee, maar deze generatie kan wel nog tien jaar mee. Op het EK 2016 in Frankrijk kunnen wij meespelen voor de toptitel. We zijn vandaag bij de top tien van Europese landen, dus moeten we durven zeggen dat we voor het EK in Frankrijk willen gaan. En dan bedoel ik voor het winnen van het EK."

En ook dat is niet het eindpunt van deze generatie. Kompany: "We moeten ook durven zeggen dat we daarna op het WK 2018 in Rusland nog sterker willen zijn. Het WK 2014 moet het begin zijn van tien mooie jaren. In Brazilië krijgen we een fantastische kans om onszelf op koers te zetten voor die tien uitzonderlijke jaren. Dat is ook wat de bondscoach wil. Voor hem zal het pas goed zijn als we een ongelooflijk resultaat halen. We moeten zo hard zijn voor elkaar dat we zeggen: we moeten nog beter doen."