Direct naar artikelinhoud

Kamperen om te wonen in een dure schoendoos

Geïnteresseerde kopers slaan hun tent op voor de deur van een vastgoedkantoor dat relatief goedkope appartementen aanbiedt in een Londense wijk rond Heathrow. Het aanbod is beperkt, en wie het haalt zal nog tot 2017 moeten wachten op sleutels, pas dan is het bouwproject af.

Misschien heeft u al de absurditeit beleefd van te kamperen voor een schoolpoort om uw kinderen in te schrijven, maar aan de overkant van het Kanaal doen ze er nog een schepje bovenop. Daar hebben mensen de nacht doorgebracht voor een vastgoedkantoor in de hoop een naar Londense normen superkoopje te doen: een studio van 28 vierkante meter voor 280.000 euro in het Europese ex-hoofdkwartier van American Airlines.

Het aanbod is bescheiden, de vraag - aan de enorme rij voor het kantoor te zien - royaal. Het project Trinity Square, dat in de wijk Hounslow op een uurtje treinen van centrum Londen ligt, huist 228 studio's en appartementen. Het goedkoopste gaat de deur uit voor 280.000 euro, het duurste, een eenslaapkamerappartement, voor een slordige 500.000 euro.

Wie zich tot voor de makelaar krijgt gewurmd moet een voorafbetaling van zo'n 3.000 euro doen, 21 dagen later 10 procent van de prijs betalen, negen maanden later hetzelfde en het resterende bedrag bij de overhandiging van de sleutels. Voor alle duidelijkheid, dat zal pas in de herfst van 2017 zijn, over exact twee jaar dus.

Dat Londen onbetaalbaar is zal u bepaald niet verbazen. Dat projectontwikkelaar Galliard Homes een prima uitgedoste schoendoos als betaalbaar instaphuis verkoopt voor 10.000 euro per vierkante meter of meer, wel, zoiets doet wenkbrauwen fronsen. Al lijkt de prijs astronomisch hoog, 40 procent van het project wordt verkocht onder de 350.000 euro, terwijl de gemiddelde prijs in Hounslow volgens officiële cijfers rond de 540.000 euro ligt.

Heteluchtoven met aangebrande prijzen

Het mediane inkomen in het Verenigd Koninkrijk zweeft trouwens rond hetzelfde niveau als het Belgische. De excessieve prijzen hebben dus weinig te maken met een koopkracht die navenant is, zelfs als ligt die in Londen hoger.

Wel zijn de enorme prijzen het gevolg van de economische logica van vraag en aanbod. De Londense bevolking groeit en de huizenmarkt volgt amper. Doe daar een paar speculanten bij, een snuifje vermogende Russen en Chinezen, en je krijgt een heteluchtoven met aangebrande prijzen. De Londense prijzen vandaag liggen zo hoog dat rijke buitenlanders intussen veilige vastgoedbeleggingen zoeken in Europese steden als Amsterdam en zelfs Brussel.

Trinity Square mikt specifiek op jonge mensen die nog geen huis hebben gekocht en met een instapstudio de eerste treden van de huizenmarktladder willen beklimmen. Het is een businessmodel dat de ontwikkelaar geen windeieren heeft gelegd. De instapflats van het project Harbour Central in de Londense Docklands zijn naar schatting in vier uur uitverkocht. Dankzij een handvol annuleringen hebben een paar gelukkigen die op de wachtlijst stonden toch nog hun slag kunnen slaan.

Vandaag heeft de ontwikkelaar in en rond Londen nog een paar gelijkaardige projecten in de steigers staan. Telkens met de bedoeling om de jonge koper naar eigen zeggen een kans te geven op de Londense huizenmarkt. Of investeerders en speculanten hun de weg naar deze buitenkansjes zullen afsnijden, valt uiteraard alleen af te wachten.