Direct naar artikelinhoud

Er hangen weer donkere wolken boven de begroting

De Kamer keurde de begroting voor 2013 goed, goed wetende dat die ondertussen al achterhaald is. En 2014 kondigt zich niet rooskleuriger aan. Europa wil dat België jaarlijks 200 miljoen euro extra inlevert op tolrechten.

Ruim 18 miljard bespaarde de regering- Di Rupo al sinds haar aantreden in december 2011. Daar komt binnenkort nog eeen flinke brok bij. Uit cijfers van het Federaal Planbureau blijkt immers dat de economie in 2013 niet met 0,7 procent zal groeien, maar slechts met 0,2 procent. Neem daarbij de inflatie die minder zou stijgen, waardoor de inkomsten voor de overheid zullen dalen, en het gat loopt al gauw op tot 3 miljard euro. Toch wanneer de doelstelling is om het begrotingstekort in 2013 terug te brengen tot 2,15 procent van het bbp, zoals is afgesproken met Europa.

Die drie miljard is evenwel niet volledig voor rekening van de federale regering: het tekort moet nog uitgesplitst worden over de overheidsniveaus. Op de exacte cijfers is het dan ook wachten op het rapport van het monitoringcomité, dat eind deze maand verwacht wordt. Maar zeker is wel dat de regering-Di Rupo tijdens de begrotingscontrole nog maar eens voor een serieuze inspanning staat. Dat erkennen ook ministers van Begroting Olivier Chastel (MR) en van Financiën Steven Vanackere (CD&V). "Het is van belang dat we tijdig met een begrotingscontrole starten, zodat de te nemen maatregelen een substantiële impact kunnen hebben op de begroting 2013", aldus Chastel. De start van die controle staat gepland voor 6 maart, de bedoeling is om zeker voor Pasen te landen.

De begroting die de Kamer gisteren goedkeurde, was met andere woorden al achterhaald nog voordat de parlementsleden op de knop konden duwen. Binnen de regering wordt daarop stoïcijns gereageerd. "We houden bij een opmaak altijd rekening met de meest recente gegevens. Dat hebben we deze keer ook gedaan, alleen verandert de economische situatie zo ontzettend snel. Dat heeft niemand in de hand." Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) vat het als volgt samen: "Gouverner, dat is niet alleen prévoir, maar ook s'adapter. Dat doen we nu al anderhalf jaar."

Voorlopig is er niet veel beterschap in zicht. Als de regering ook in 2014 op koers wil blijven en het het tekort wil afbouwen tot 1,4 procent, wacht er opnieuw een inspanning van zeker vier miljard. Bovendien dreigt Europa België nog extra op kosten te jagen. Gisteravond onderhandelden premier Di Rupo en Steven Vanackere op de Europese top om een bijkomend budgettair probleem te vermijden.

Europa eist immers een herverdeling van de tolrechten. Momenteel mag België 25 procent van die geïnde rechten in eigen kas houden. De EU wil dat dat aandeel naar beneden bijgesteld wordt vanaf 2014, tot 15 procent. Elk procent minder betekent voor België een verlies van 20 miljoen euro. In totaal staat er dus jaarlijks 200 miljoen euro op het spel. Gesteld dat Europa haar slag thuishaalt, wordt er binnen de regering al verzucht dat het strenge begrotingstraject onhoudbaar dreigt te worden.