Direct naar artikelinhoud

'Wij zijn populisme van Turtelboom beu'

Zes eminente advocaten trekken van leer tegen het 'populistische beleid' van minister van Justitie Turtelboom (Open Vld). 'Ze schendt de fundamentele principes van de onafhankelijke rechtsstaat.'

"Wij vragen om grondig na te denken over de stappen die u hebt gezet. Wat u nu aan het doen bent, druist in tegen alle mogelijke waarden van ons rechtssysteem. Niet het minst de scheiding der machten." Aan het woord zijn strafpleiters Walter Damen, Vic Van Aelst, Thomas Gillis, Bart Vosters, Frederic Thiebaut en Wim Smet.

"Dinsdag zijn er in de Kamercommissie Justitie weer een aantal nieuwe strafrechtartikelen doorgejaagd. Woensdag passeerde dat al in de Senaat. Het gaat verschrikkelijk snel en een maatschappelijk debat is er bijna niet. Het kan niet dat er zo onvoorzichtig met strafrechtelijke procedures wordt omgesprongen", oordeelt Walter Damen.

Bron van irritatie is het cassatierecht dat Turtelboom zichzelf zou toeëigenen. "Zo komt de minister rechtstreeks binnen in een procedure die haar niet aanbelangt. Bovendien is het cassatieberoep een formele vormkwestie en niet inhoudelijk. Blijkbaar wil de minister achteraf kunnen zeggen dat ze alles gedaan heeft, maar dat het de schuld is van de magistraten dat iemand wordt vrijgelaten".

Bovendien wordt het moeilijker om voorwaardelijk vrij te komen. Een impulsieve beslissing naar aanleiding van de zaak-Martin, zo vinden de advocaten. "U kunt zich als minister opwerpen als heldin door eenzijdig, zonder enig benul van een procedure, het volk te redden van de invrijheidstelling. U zult begrijpen dat wij dat beschouwen als stemmengeronsel."

Eerder waren ook CD&V'ers Rik Torfs, Raf Terwingen en Sonja Becq erg hard voor de 'uitzonderingspolitiek' van de minister. "Turtelboom hengelt naar populariteit en wil met haar wetsvoorstellen een electoraal voordeel halen, ten koste van grondwet én rechtsstaat", klonk het. Zelf benadrukt Turtelboom dat alle hervormingen werden opgenomen in het federale regeerakkoord.