Direct naar artikelinhoud

Nederland - Italië, clash met allure

Vanavond om 20.45 uur eerste grote confrontatie in de groep des doods

Vanavond start voor Nederland Euro 2008. Wij Belgen zijn op zo'n toernooi altijd een beetje 'lotgenoten' van Oranje. De ene leeft mee met wat rest van het totaalvoetbal, de ander gaat vredig slapen bij een van hun nederlagen.

Lausanne l Het Nederlands elftal kwam gistermiddag per bus naar Bern, stadje op zowat honderd kilometer van het trainingskamp in Lausanne. Vanavond worden net geen 15.000 Oranje-fans verwacht in het Stade de Suisse, een bescheiden maar gezellig stadion dat gisteren baadde in de zon.

Bij zijn aanstelling tot bondscoach, bijna vier jaar geleden, verwees Marco van Basten iedereen door naar Euro 2008 - de wereldbeker in 2006 in Duitsland zag hij als een tussenstation. Naar eigen zeggen is Oranje vandaag beland waar Van Basten het hebben wil. Dat wil zeggen: een ploeg mét evenwicht, zónder sterallures. Maar vooral: een volwassen ploeg met ervaring. "Een wedstrijd zoals die op het EK tegen Portugal mag niet meer gebeuren", aldus Van Basten. Nederland werd in Duitsland uitgeschakeld in de achtste finale na een karatematch, een gevecht waarin elf Portugezen slimmer bleken, sluwer, meer geslepen. "Twee jaar later hebben jongens als Van der Vaart, Sneijder en Kuyt geleerd om elke week een topwedstrijd te spelen. Hoe noem je dat? Rijpheid?"

De jongste weken werd het optimisme van de bondscoach aardig op de proef gesteld. Van Basten bleef niettemin ontspannen onder alle blessureleed. Gisteravond op de afsluitende training stond hij gezellig balletjes te trappen met zijn technische staf. Nochtans ligt zijn hele linkerflank braak. Weg zijn Ryan Babel (voorgoed, enkelbanden afgerukt) en Arjen Robben (misschien voorgoed, spierverrekking). Rest San Marco drie opties om de leemte in te vullen: of hij brengt Robin van Persie, maar die mist wedstrijdritme, of hij kiest de jonge Afellay, maar die heeft nul ervaring, of hij speelt op veilig met Dirk Kuyt, maar diens voetbalkwaliteiten vindt Van Basten dan weer te min.

Ons en u kan het in wezen weinig schelen. De Nederlandse pers daarentegen lult zich te pletter. Laat het zaakje vanavond verkeerd aflopen, en vijf miljoen Hollanders halen de heilige van zijn sokkel. Het cynisme rond de held van 1988 is opmerkelijk, de genadeloze kritiek op zijn beleid verbazingwekkend. Krediet heeft Marco van Basten nog nauwelijks, vrienden al evenmin. Na een inhoudelijke discussie over het toekomstproject van Ajax scheidden ook de wegen tussen Van Basten en het geweten van de ganse natie, Johan Cruijff. Marco van Basten staat de komende weken alleen op de wereld, maar was Aimé Jacquet dat ook niet, toen Frankrijk in 1998 de wereldbeker won?

Het plannetje van Van Basten om vanavond wereldkampioen Italië af te houden, is net zo eenvoudig als ingewikkeld. Oranje wil zo lang mogelijk de nul houden, en hoopt op die ene bevlieging, al dan niet vanuit een invalbeurt, van de enige poëet in de selectie: Robin van Persie. De spits van Arsenal was twee jaar geleden de grote revelatie in Duitsland, en is de absolute chouchou van de bondscoach. Sinds Oranje op 2O mei verzamelen blies in Noordwijk, trainde Van Persie slechts driemaal met de groep: "Enkel voor een speler met een absolute meerwaarde wil ik zóveel geduld opbrengen", vertelde Van Basten toen. San Marco beseft: zelfs een begenadigde dag van twintig minuutjes, kan volstaan om de Italiaanse muur te slopen.

Slechts één op de tien Nederlanders wil geloven in een herhaling van die zoete zomer van 1988. Twintig jaar na datum loopt voor Oranje de weg naar Wenen over Bern.

Krediet heeft Marco van Basten nog nauwelijks, vrienden al evenmin

(SK)