Direct naar artikelinhoud

'Homeland 5' start akelig actueel

Het vijfde seizoen van Homeland speelt zich af in Europa, meer bepaald in Berlijn. De realiteit van de laatste weken lijkt de fictie af en toe in te halen.

In de Duitse hoofdstad heeft Carrie Mathison (Claire Danes), twee jaar na de gebeurtenissen in Islamabad, de CIA verlaten en is hoofd bewaking van het fonds van een steenrijke weldoener (Sebastian Koch).

Misschien is het nooit beter gegaan met Carrie, die de kijker vier zenuwslopende seizoenen langs alle afgronden van het leven, de liefde en de waanzin heeft meegesleept. Zie haar daar nu eens fietsen door Berlijn met haar dochter achterop, haar moederrol omhelzend en, veiligheid voorop, de fietshelm niet vergetend. En die innerlijke rust komt ditmaal niet alleen uit het medicijnkastje, maar we treffen haar in de openingscenes ook aan bij een rooms-katholieke mis. Wat kan er mis gaan? Stay tuned. Een paar scenes later zit ze (spoiler!) alweer met de handen in het haar en wordt ze voor onmogelijke keuzes gesteld: 'It's like my old life came back.' Reken maar.

De serie werd afgelopen zomer opgenomen en slaagt erin helemaal van deze tijd te zijn. We zien hoe Peter Quinn (Rupert Friend), onze favoriete undercover (black ops) fixer, is teruggekeerd van een eindeloze operatie in Syrië en ondervraagd wordt door de CIA. Klassieke confrontatie tussen een man uit het veld en een stel bureautypes. Ze willen weten of de Amerikaanse strategie in Syrië werkt. Dodelijke blik van Quinn (zijn specialiteit): "Vertel me wat onze strategie is, dan vertel ik of hij werkt." En anders heeft hij nog een tip: "Pound Raqqa into a parking lot." Haal de kranten van de laatste weken erbij als bijsluiter.

En dan is er (allemaal in die eerste aflevering) een groot informatielek dat CIA-chef Saul Berenson (Mandy Patinkin) weer in het spel brengt. De Duitsers zien graag dat hij, op Berlijnse bodem, afrekent met hun hackerproblemen. "Als jullie maar geen sporen achterlaten." En dan wordt Claire door de Hezbollah ontvoerd. In Berlijn. En we zijn pas vijftig minuten bezig.

Homeland 5, afl. 1, vanavond, 21.19 uur, NPO 3