Direct naar artikelinhoud

Vlaamse eist erkenning als dochter Spaanse koning

De Vlaamse Ingrid Sartiau en de Catalaanse Albert Solà Jiménez zijn naar de rechter in Madrid gestapt met het verzoek erkend te worden als kinderen van de Spaanse koning.

Aan het rampjaar van de Spaanse koning Juan Carlos is een nieuwe episode toegevoegd. Na zijn omstreden olifantenjacht en een mogelijke affaire is er nu de claim van twee buitenechtelijke kinderen.

Allereerst is daar de 46-jarige Ingrid Sartiau wier moeder Lilian in de jaren vijftig en zestig als gouvernante werkte bij de adellijke familie De Mérode. Volgens Sartiau zou haar moeder Juan Carlos in 1956 in Frankijk hebben ontmoet. Tien jaar later zouden ze elkaar in Luxemburg hebben ontmoet, waarna Sartiau werd geboren.

Op zoek naar informatie stuitte Sartiau op de 56-jarige Albert Solà Jiménez. Deze Catalaanse ober probeert al vanaf de jaren negentig te bewijzen dat hij een bastaardkind van Juan Carlos is.

Volgens Solà zou hij de vrucht zijn van een affaire in Barcelona tussen zijn moeder Maria - dochter van een bekende bankiersfamilie - en Juan Carlos in 1956. Solà groeide op in een pleeggezin, maar op zijn geboortebewijs werd een speciaal merkteken aangebracht: een groene fopspeen. Volgens historici alleen voor koningskinderen.

Sartiau en Solà ontmoetten elkaar afgelopen zomer. Vervolgens stelde de bekende DNA-expert Jean-Jacques Cassiman vast dat Sartiau en Solà eenzelfde ouder hebben.

Hieruit hebben Sartiau en Solà geconcludeerd dat dit niemand anders kan zijn dan Juan Carlos. De rechter moet nu beslissen of er van de Spaanse koning een DNA-staal kan worden afgedwongen.

Het Spaanse koningshuis heeft kennisgenomen van de aanspraken van Sartiau en Solà, maar zwijgt verder. Als was het maar omdat die serieuze gevolgen kan hebben voor de troonopvolging. Volgens de huidige regels is prins Felipe (44), als oudste zoon, de eerste in lijn voor de Spaanse troon. Maar Solà is twaalf jaar ouder dan Felipe en zou bij een erkenning dus aanspraak kunnen maken op de troon.

Overigens is het niet voor het eerst dat Juan Carlos wordt geconfronteerd met een dergelijke claim. Een rechter verwierp de aanspraak van María José de la Ruelle. Terwijl Olghina di Robilant later toegaf dat haar moeder had gelogen. Toch zal de Spaanse koning er niet helemaal gerust op zijn: zo moest prins Albert van Monaco al twee kinderen uit liefdesaffaires erkennen.