Direct naar artikelinhoud

30.000 werkloze jongeren riskeren verlies uitkering

Begin volgend jaar zullen bijna 30.000 jongeren in ons land hun werkloosheidsuitkering verliezen. Dat is het gevolg van een strengere aanpak van werkloosheid bij jongeren.

De Rijksdienst voor Arbeidsbemiddeling (RVA) maakte de eerste schatting van de hervorming van het werkloosheidsstelsel, die de regering Di Rupo eind 2011 op stapel zette.

Die hervorming voorzag in maatregelen om mensen langer te doen werken. Voor jongeren werden de regels voor de toekenning van een werkloosheidsuitkering verstrengd.

Jongeren krijgen vandaag na een wachttijd van twaalf maanden een inschakelingsuitkering, beter bekend als wachtuitkering. Vroeger was die uitkering onbeperkt in de tijd, maar de regering-Di Rupo besliste om jongeren die geen of onvoldoende werkervaring voorleggen na drie jaar te schrappen.

De maatregel ging in begin 2012 en zal dus begin 2015 een weerslag hebben in de werkloosheidsstatistieken. "Uit schattingen blijkt dat het aantal personen dat begin volgend jaar niet langer vergoedbaar is maximaal 27.300 bedraagt," zegt Hugo Boonaert van de RVA.

De rijksdienst sluit niet dat het aantal verder kan oplopen, maar wil daar niet op vooruitlopen. "Alles hangt af van hoeveel mensen nog een job vinden en van maatregelen die de regering heeft genomen om de intrede van jongeren in de arbeidsmarkt te bevorderen", zegt Boonaert.

De RVA reageerde met zijn cijfer op de socialistische vakbond ABVV. Die waarschuwde deze week dat vanaf volgend jaar tot 55.000 jongeren hun recht op werkloosheid dreigen te verliezen.

Samen met andere bonden eist de vakbond de intrekking van de maatregel. De bonden zijn van plan om in de aanloop naar de verkiezingen campagne te voeren tegen de uitsluiting van jongeren.