Direct naar artikelinhoud

Landbouwkrediet mikt op 200 miljoen euro extra centen

Landbouwkrediet meldde voor beurstijd dat het Centea, het tweede bankennet van KBC, overneemt voor 527 miljoen euro. Een belangrijke stap vooruit, zowel voor KBC als voor Landbouwkrediet.

KBC kan met de verkoop van Centea een belangrijk punt op zijn Europese todolijst schrappen. Landbouwkrediet, op zijn beurt, verdubbelt naar eigen zeggen zijn balanstotaal en zijn marktaandeel, van 2 procent tot meer dan 5 procent, terwijl de groep ook ruim 600.000 nieuwe klanten aantrekt.

Vraag is hoe Landbouwkrediet dit zal financieren. “Voor de overname krijgen we 150 tot 250 miljoen euro aan bijkomend kapitaal van onze Franse aandeelhouder Crédit Agricole, die 50 procent van de groep in handen heeft. Bedoeling is dat we dat geld de komende 18 tot 24 maanden ophalen bij onze coöperanten en bij de klanten van Centea. Als 10 procent van de ongeveer 600.000 klanten van Centea elk 3.000 euro zou inbrengen, het maximum, halen we al 180 miljoen euro op”, rekent Luc Versele.

Over de toekomstige strategie die Landbouwkrediet na de overname van Centea zal volgen, wil Versele nog niet al te veel kwijt. De overname moet eerst afgerond worden, luidt het. De deadline daarvoor ligt op 30 juni. “In afwachting daarvan kunnen we wel voorbereidend werk doen”, zegt de topman. “Het is belangrijk dat dit project zowel door het management van Landbouwkrediet als door dat van Centea wordt besproken.” Zodra de overname van Centea officieel is goedgekeurd, zou de integratie van de groep in zo’n 18 tot 24 maanden afgerond moeten zijn, meent Versele.

Het is dus wel degelijk de bedoeling dat Centea wordt geïntegreerd in de Landbouwkredietgroep. Centea blijft wel gedurende 18 tot 24 maanden voortbestaan als aparte dochter van de Groep Landbouwkrediet. Maar in tegenstelling tot bij andere dochters zoals Europabank en Keytrade zou de naam Centea op termijn verdwijnen.

Luc Versele maakt zich alvast sterk dat Landbouwkrediet na de overname van Centea over een “kritische grootte” beschikt, waardoor zijn groep beter de invoering van de strengere Basel III-kapitaalregels voor de banksector moet kunnen verwerken. “Niet alleen verbetert onze solvabiliteit, ook onze kosten-inkomstenratio gaat erop vooruit. En onze klantenbasis is natuurlijk ook sterk gegroeid.”

Enkele cijfers moeten die redenering alvast illustreren: met Centea ziet Landbouwkrediet zijn totale aantal deposito’s verdrievoudigen tot 16 miljard euro. Het totale aantal uitstaande kredieten vermeerdert met factor 2,5 tot 14 miljard euro. In totaal zal het kantorennet, dat helemaal in handen is van zelfstandige agenten, verdrievoudigen tot ruim negenhonderd contactpunten en het aantal klanten stijgt tot meer dan 1 miljoen. Het balanstotaal belandt op ruim 21 miljard.

Versele laat eveneens uitschijnen dat het niet de bedoeling is om synergievoordelen te halen door op het kantorennetwerk te besparen en kantoren te sluiten. “We gaan geen grote kostenbesparing doorvoeren door bijvoorbeeld tweehonderd kantoren te sluiten. Wel zou het me niet verwonderen mocht een aantal van die zelfstandige kantoren samengaan. Het zou voor hen ook goed zijn mochten ze de nodige schaalgrootte hebben.” Ook op sociaal vlak verwacht Versele niet meteen gevolgen. Hij bood zijn personeel zelfs werkzekerheid aan tot eind 2012, zoals Centea eerder deed.

Grote brok

Ook voor KBC betekent de verkoop van Centea een belangrijke stap vooruit. Omdat de bank-verzekeraar in volle financiële crisis overheidssteun had ontvangen, eiste de Europese Commissie dat KBC een aantal activiteiten zou afstoten. De verkoop van Centea gold als een van de grote brokken in dat herstructureringsplan.

Ook de verkoop van Fidea, de Belgische verzekeringsdochter van KBC, maakt deel uit van die reorganisatie. Dat desinvesteringsproces is nog aan de gang, merkt KBC op. Als mogelijke geïnteresseerde partijen voor Fidea werden eerder al Crédit Mutuel Arkéa en Baloise, de groep boven verzekeraar Mercator, genoemd.

© De Tijd