Direct naar artikelinhoud

Kamercommissie zet mes in te hoge bankiersbonussen

Het bonussenbeleid bij financiële instellingen mag bankiers niet langer aanzetten tot het nemen van grote risico's. Dat is een van de opvallendste conclusies van de bijzondere commissie in de Kamer die de financiële crisis opvolgt.

In een tussentijds rapport vraagt de commissie meer ethiek in de sector en een betere controle door de toezichthouders. Het enkele tientallen pagina's tellende rapport is gisteren goedgekeurd door de meerderheidspartijen, de oppositie onthield zich.

De aanbevelingen moeten de basis leggen voor een reeks wetsvoorstellen. Ondanks het puike werk van de eerste bankencommissie over de financiële crisis in 2008 is de financiële sector vandaag nog onvoldoende gereguleerd. Naast aanbevelingen rond een betere bescherming van klanten tegen beleggingsproducten, vraagt de commissie aan de financiële instellingen om zelf "een passende verhouding tussen het vaste en variabele loon vast te leggen". De commissie wil zo voorkomen dat banken door het toekennen van bonussen personeel aanzetten tot het nemen van te hoge risico's.

Banken moeten 'ethischer' werken, zowel met hun eigen investeringen als met de producten die ze hun klanten aanbieden. Ze moeten er ook voor ijveren dat er geen belastingontwijkende constructies worden opgezet. De commissie wil ook dat een aantal systematische risico's uitgeschakeld worden. Zo denkt ze aan een verplichte maximumratio tussen een hypothecair krediet en het betrokken vastgoed.

Een mogelijke opdeling van spaar- en investeringsbanken staat niet in de aanbevelingen. De commissieleden wachten daarvoor het definitieve rapport van de Natio-nale Bank af. De groene oppositie vindt het rapport zwak en spreekt van een gemiste kans om de sector te hervormen.