Direct naar artikelinhoud

Egyptische eerste minister neemt onder druk van oppositie ontslag

De Egyptische premier Ahmed Shafik heeft gisteren ontslag genomen, zo heeft de Opperste Raad van het Egyptische leger via Facebook gemeld. Shafik werd op 29 januari door de toenmalige president Hosni Moebarak tot premier aangesteld. Sinds de val van Moebarak op 11 februari bestuurt het leger het Noord-Afrikaanse land en had Shafik, een oude vertrouweling van Moebarak, eigenlijk niet veel meet te zeggen.

Shafik kwam onder toenemende druk om er ook de brui aan te geven omdat hij banden heeft met het vroegere bewind. Zijn ontslag is door de militaire raad aanvaard, aldus een communiqué van de legerleiding. Shafik wordt opgevolgd door Essam Sharaf, die een nieuwe regering op de been moet brengen. Sharaf was vroeger nog minister van Verkeer onder Moebarak, maar lijkt aanvaardbaarder voor de betogers, die hebben aangekondigd om vandaag weer naar het Tahrirplein te trekken.

Het ontslag van Shafik kwam er enkele uren voor de start van een nieuwe massademonstratie op het Tahrirplein in Caïro, precies om zijn opstappen te eisen. Hij lag al lang onder vuur van de betogers, die wilden dat hij en alle andere voormalige medestanders van Moebarak van de politieke scène zouden verdwijnen. Het feit dat hij nu opstapt, is dan ook een heuse overwinning voor de oppositie.

Shafik was, net zoals Moebarak zelf, ooit luchtmachtgeneraal, voordat hij door de verjaagde president in de politiek werd geroepen, al was hij geen lid van de NDP-partij van Moebarak. De oppositie heeft meteen na zijn aftreden al gezegd dat dit nog niet betekent dat de betoging van vandaag niet zou plaatshebben. Integendeel, gisteren is nog eens opgeroepen om vandaag na het vrijdaggebed opgeroepen om massaal naar het Tahrirplein te komen. (FS)