Direct naar artikelinhoud

Kleinzoon van Stalin delft onderspit voor rechtbank om opa wit te wassen

De kleinzoon van Stalin heeft dinsdag bot gevangen in het proces dat hij begonnen was tegen de nationale archieven van Rusland. Hij beschuldigt hen ervan documenten vervalst te hebben over de betrokkenheid van de Sovjetdictator bij het bloedbad van Katyn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarbij werden naar schatting 22.000 Poolse officieren en intellectuelen door de Russische geheime dienst vermoord.

Jevgeni Dzjoegasjvili, die de echte naam van de familie van Stalin draagt, vindt dat het federaal agentschap van de archieven “valse documenten over het probleem van Katyn” gepubliceerd heeft op zijn website. Hij vroeg de rechtbank om die documenten waaruit de directe betrokkenheid van Stalin bij het bloedbad van Katyn blijkt, te bestempelen als “niet overeenkomstig met de realiteit”.

Bovendien wilde de kleinzoon dat het agentschap de documenten van zijn website haalt en hem tien miljoen roebel (245.000 euro) geeft als morele schadevergoeding. Het opmerkelijkste document van de bundel is een nota van het hoofd van de politieke politie NKVD, Lavrenti Beria, met de handtekening van Stalin erop. Daarin wordt voorgesteld om de Poolse officiers te executeren.