Direct naar artikelinhoud

Fidel Castro verschijnt op beëdiging broer

Op de openingszitting van de Cubaanse assemblee is voor het eerst in maanden de gepensioneerde leider Fidel Castro (86) verschenen. Op de zitting moest zijn jongere broer Raúl (82) voor een tweede en laatste termijn als president verkozen worden.

Raúl Castro had vrijdag even voor de verrassing gezorgd. Dat deed hij door tegenover een groep journalisten te zinspelen op een mogelijk ontslag. Castro herinnerde aan zijn leeftijd. "Ik word straks 82, ik heb het recht om met pensioen te gaan, vind je niet?", zei hij in de rand van het bezoek dat de Russische premier en oud-president Dmitri Medvedev aan Havana bracht. Een datum voor zijn pensionering stelde Raúl Castro niet in het vooruitzicht, maar het onverwachte ontslag van paus Benedictus XVI deed waarnemers parallellen trekken.

De jonge Castro kwam in 2008 aan de macht. Dat gebeurde nadat hij het presidentschap eerder al ad interim had vervuld, ter vervanging van zijn in de zomer van 2006 ziek geworden broer Fidel.

Fidel Castro was maanden niet meer in het openbaar verschenen maar maakte gisteren plots zijn opwachting in het Cubaanse parlement. Op de openingszitting van die 'volksmacht' moest Raúl naar verwachting verkozen worden voor een tweede en laatste mandaat van vijf jaar. Bij het ter perse gaan was de zitting nog aan de gang.

In Cuba zijn vrijwel alle politieke leiders gerontocraten, en veel zicht op een jonge nieuwe garde is er niet. Raúl Castro zette behoedzame stappen naar een meer open economie maar weigert elke toegeving in de richting van individuele burgerrechten of een competitief multipartijensysteem. Volgens mensenrechtenorganisaties is de onderdrukking van de binnenlandse politieke en syndicale oppositie zelfs sterk toegenomen.