Direct naar artikelinhoud

Plastic vervuiling is prachtig

De Belgische ontwerper Olivier Theyskens lanceerde in New York een zomercollectie die is geïnspireerd op de vervuiling van de zee.

De schoonheid van drijfplastic en gekleurd afval dat in de zee drijft, is de inspiratiebron voor de zomercollectie van Theyskens Theory. Brusselaar Olivier Theyskens presenteerde een bleke, haast grauwe collectie in New York. Modellen droegen mannenpakken in donkere kleuren of bolle jurken en vesten. Het waren geen ontwerpen die deden dromen van warme zomerdagen. De bolvormige jasjes waren bezaaid met plastic 3D-pailletten. De Theyskens-meisjes liepen op sobere schoenen, ook ontworpen door de designer. De Belg maakte mallen van het schoeisel in play-do en stuurde die geboetseerde creaties naar de fabrikant die zijn schoenen produceert.

Het donkere palet van de collectie verwees naar de diepste krochten van de oceaan. De soepele jurken en rokken bewogen ook als golven. De gedempte pastelkleuren van de mouwloze jurken en bolle jassen verwezen naar zeedieren. Een terugkerend materiaal was polyurethaan, dat wordt gebruikt in badkleding: het symboliseerde half vergaan plastic dat in de zee drijft.

Ondanks het ecologische thema tekende de Belg geen protestcollectie. Theyskens vertelde journalisten dat zijn werk geïnspireerd was op diepzeebeelden. "Het raakt me steeds wanneer ik zie hoeveel plastic er in de zee drijft. Daarom verwerkte ik plastic in de stoffen van mijn collectie", voegde hij er dromerig aan toe. De dertiger is geen relschopper en maakt intuïtieve collecties. Het is ook vreemd dat hij een ecologisch thema kiest, terwijl werkgever Theory niet bepaald bekend staat voor zijn duurzame aanpak. Voor Theory, het Amerikaanse luxewarenhuis waarvoor hij Theyskens Theory tekent, moet hij bovendien collecties ontwerpen die commercieel genoeg zijn om te verkopen. Zijn stukken schommelen rond de 400 euro en worden online verkocht. Het succes van een collectie is zo nog sneller te meten. Hoe meer bestellingen, hoe beter.

Theyskens werd lang geassocieerd met een gothicachtige stijl. De ontwerper tekende meisjesachtige jurken met een scherp kantje voor Nina Ricci, het huis waarvoor hij werkte voor hij in 2010 bij Theory begon. Daarvoor werkte hij voor Rochas en had hij een eigen, veelal donkere collectie.

Androgyn

Het Theyskens Theory-meisje is een stuk minder theatraal dan zijn vorige muzes. Ze gaat gehuld in een sober kleurenpalet en leent af en toe kleding van haar vriendje. Theyskens' muze draagt mannenvesten en boyfriend-broeken. De designer verwerkte veel mannelijke elementen in zijn vorige collecties en dat was deze keer niet anders. Het eerste model droeg een zwart mannenpak, het laatste was gehuld in hetzelfde pak gemaakt uit een andere, glimmende stof. Veel vesten hadden brede schouder, wat krachtige silhouetten opleverde. Een aantal stuks zullen ook in de rekken van de mannencollectie hangen.

Theyskens tekende bijzonder veel jassen, die de modellen als een jurk droegen. De androgyne ontwerper noemde zijn werk voor Theory ooit "de stuks die ik zou dragen als ik een cool meisje was". Geheel in die filosofie gaf hij alle modellen een kortharige pruik. De dertiger zette onlangs zelf de schaar in zijn lange lokken en de modellen kregen een gelijkaardige snit op kinlengte aangemeten. "Veel werk is gelinkt aan hoe ik me voel", reageert Theyskens. "Ik heb deze outfits bedacht toen mijn haar kortgewiekt werd."