Direct naar artikelinhoud

Ook geld oud-premier in fiscaal paradijs

Voormalig premier Paul van Zeeland had een offshore- vennootschap in Panama die in 1946 werd opgericht. De vennootschap is vandaag nog altijd actief. Zijn kleindochter Catherine, medewerkster bij het kabinet-Milquet, is bestuurder van de financiële constructie in het fiscaal paradijs.

Uit documenten die het tijdschrift Marianne in handen kon krijgen blijkt dat Paul van Zeeland, Belgisch premier tussen 1935 en 1937 maar ook minister van Buitenlandse Zaken tussen 1949 en 1954 én een vertrouweling van koning LeopoldIII, een offshoremaatschappij had in het fiscaal paradijs Panama. Het gaat om de 'Compania de Servicios y Consejos S.A', opgericht in 1946.

Heel opmerkelijk is het feit dat de financiële offshoreconstructie nog altijd bestaat en meer dan zestig jaar na zijn oprichting nog als actief geregistreerd staat. Dat bewijzen documenten uit het Panamese bedrijvenregister van maart 2013. Een van de huidige bestuurders van de offshore is Catherine van Zeeland, kleindochter van Paul. Ze is raadgever bij het kabinet van vicepremier Joëlle Milquet (cdH), voor de cel gelijke kansen, maar was ook schepen in Vorst tussen 2000 en 2006.

Het basiskapitaal van de offshore, duizend dollar, is beperkt maar geeft een brede toegang tot verschillende bankrekeningen, onder meer in Luxemburg. Ook bij de Bank of Manhattan in New York - een stad waar Paul van Zeeland in de jaren veertig heeft gewerkt - zou de 'Compania de servicios' een bankrekening hebben gehad. De offshore in het fiscaal paradijs van Centraal-Amerika blijft ook na de dood van Paul van Zeeland in 1973 bestaan. In 1974, tijdens een raad van bestuur die in Parijs plaatsvond, werden zijn kinderen als bestuurders voorgesteld. Guy van Zeeland (baron), Arnold (burggraaf) en Marie-Louise (gravin) zijn de drie eigenaars/bestuurders van de offshore.

In 2005 worden de twee dochters van Arnold - baronessen Caroline en Catherine ook als bestuurders van de 'Compania de Servicios y Consejos S.A.' voorgesteld. Destijds heeft Catherine, die op dat moment schepen was in de Brusselse gemeente Vorst, haar bestuursmandaat nooit publiek gemaakt. Tegen Marianne vertelde ze in eerste instantie dat ze niet op de hoogte was van de offshoreconstructie in Panama, maar dat stelde ze later bij door te bevestigen dat ze wel degelijk bestuurder was. "Maar ik heb nooit van dat geld geprofiteerd", liet ze weten. "Alleen mijn zus en mijn moeder, die geen andere functie hebben, hebben geld gekregen."

Vragen blijven bestaan

De offshoremaatschappij van Van Zeeland was onder meer verbonden met een bankrekening bij ING in Luxemburg. De vader van Catherine en Caroline, de burggraaf Arnold van Zeeland, heeft de bankrekening in België in 2010 geregulariseerd. Voor de periode tussen 2004 en 2010 heeft hij een forfaitaire opheffing van 18.000 euro moeten betalen. Dat lijkt sowieso beperkt in verhouding tot een offshoreconstructie die al meer dan zestig jaar bestaat. Vraag is of er nog andere bankrekeningen verbonden zijn met de offshore. Catherine van Zeeland zegt alvast dat ze daar niets van afweet. Waarom dan blijven betalen voor de jaarlijkse opname van een offshore in Panama? Vragen rond de schatkist van de 'Compania de Servicios y Consejos' blijven bestaan.

De eerste minister - die met een voet in de politiek stond en met een andere voet in financiën (zie kader) - zou in zijn leven een groot fortuin verzameld hebben. Hij zetelde jarenlang in lucratieve raden van bestuur zoals die van Banque de Bruxelles, de Belgisch-Afrikaanse bank, Brufina, de Société électrique du Luxembourg en de Compania Hispano-americana de Electricidad. Bovendien speelde hij een grote rol in Indonesië als bemiddelaar tussen de Indonesiërs en de Nederlanders. Daar zou hij dankzij Royal Dutch veel geld hebben verzameld, aldus een historicus. In 1954 was Paul van Zeeland naast de Amerikaanse David Rockefeller een van de oprichters van de Bilderbergconferenties.