Direct naar artikelinhoud

Chávez stuurt per sms tweets naar volk

'Goedemorgen vaderland. In mijn soldatenhart en christenziel voel ik een oneindige liefde voor jou.' De berichten die de Venezolaanse president Chávez op Twitter plaatst, worden sinds zaterdag als sms doorgestuurd naar gsm's.

Chávez is al twee jaar een fervent twitteraar. Hij gebruikt het medium om zijn liefde voor volk en vaderland te uiten, en om de noodzaak van zijn "socialistische revolutie" te benadrukken. Daarnaast bericht hij over nieuwe regeringsprogramma's, moedigt hij Venezolaanse voetbalteams aan, vertelt over zijn strijd tegen kanker of doet de hartelijke groeten aan collega president Cristina Kirchner van Argentinië.

@chávezcandanga heeft ruim drie miljoen volgers en staat daarmee op nummer 179 van meest gevolgde twitteraccounts ter wereld. "Word wakker vaderland. Vandaag wuiven we de vlag voor onze olympische atleten", aldus de twitteraar donderdag.

"Niet alle Venezolanen hebben een Twitteraccount, of toegang tot internet", legt een medewerker van Chávez uit aan persbureau EFE. "Vooral ouderen maken geen gebruik van sociale media maar willen wel graag de berichten van hun president ontvangen."

Verkiezingen

Vandaar dus de nieuwe sms-service. Geïnteresseerden kunnen hun telefoonnummer invullen op een speciale website, en daarbij aangeven of ze alleen de originele tweets van Chávez willen ontvangen, of ook antwoorden en doorgestuurde berichten. De dienst is volledig gratis.

Het is geen toeval dat Chávez hier nu mee komt. Op 7 oktober gaan de Venezolanen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen.

In een land waar vrijwel iedereen een mobiele telefoon heeft, en slechts 40 procent van de bevolking toegang heeft tot internet, is de gratis berichtenservice een handige zet in de campagne van Chávez.

De liberale tegenkandidaat Henrique Capriles is met ruim een miljoen volgers een stuk minder populair op Twitter. Ook in de peilingen laat Chávez, die sinds 1999 aan de macht is, zijn tegenstander ruim achter zich.