Direct naar artikelinhoud

De Bolle eindelijk nieuwe politiechef

Eindelijk is het zover: de 41-jarige Catherine De Bolle wordt commissaris-generaal van de federale politie. De ministerraad bevestigde gisteren haar benoeming. Hoewel er nog altijd een procedure loopt bij de Raad van State.

De nieuwe commissaris-generaal is nog altijd niet in functie. Catherine De Bolle neemt pas op 1 maart de fakkel over van Paul Van Thielen, de commissaris-generaal ad interim. Maar voor het zover is moet er eerst nog een Koninklijk Besluit worden getekend. De functie van topman van de federale politie werd Catherine De Bolle alvast niet in de schoot geworpen. De huidige korpschef van de politiezone Ninove kwam nochtans uit de selecties als de gedoodverfde nieuwe commissaris-generaal, maar twee andere kandidaten lagen dwars. Zowel Michel Brasseur als Jean-Marie Van Branteghem stapten namelijk naar de Raad van State.

Van Branteghem trok pas recent zijn klacht in. Omdat hij de vlotte werking van de politie verkiest boven zijn eigen belang, klinkt het officieel. Maar dan is er nog Michel Brasseur, die al meer dan tien jaar probeert baas van de federale politie te worden. Ook deze keer achtte de jury hem ongeschikt. Bij de Raad van State vorderde hij een schorsing én een vernietiging van die beslissing. De vraag tot schorsing werd intussen verworpen. Want volgens de Raad van State heeft Michel Brasseur geen baat bij een schorsing omdat hij intussen te oud is om nog mee te dingen naar de functie van commissaris-generaal. Brasseur werd in augustus namelijk zestig.

Uitstel van executie

De Raad van State moet zich nu in een aparte procedure wel nog uitspreken over de vernietiging die Brasseur vraagt. Dat kan nog maanden of zelfs jaren duren. Gert Cockx van de politievakbond NSPV noemt dit uitstel van executie: "De bewindvoerders gaan er blijkbaar vanuit dat ze het probleem zullen oplossen als het zich stelt."

De Bolle is juriste van opleiding en een product van de vroegere gendarmerie. Sinds 2001 staat ze aan het hoofd van het politiekorps van Ninove.