Direct naar artikelinhoud

Vissers gaan afval opvissen uit Noordzee

Afval vissen in de Noordzee kan weldra tot een van de kerntaken van de Belgische vissers behoren. Het proefproject 'Waste Free Oceans' van de Stichting Duurzame Visserij werd gisteren gelanceerd met steun van de Europese Commissie. Een week lang zal afval uit de Noordzee opgevist worden en het plastic gerecycleerd. Op basis van die resultaten zal een definitief project gelanceerd worden.

Afval en vooral moeilijk afbreekbare plastics in zeeën en oceanen vormen een ware milieucatastrofe voor het mariene milieu en zeevogels. Zo bevat de maag van een stormvogel nu gemiddeld al 14 kleine stukjes plastic. Jaarlijks sterven een miljoen zeevogels en 100.000 zeedieren door dat afval. Het probleem is wereldwijd gekend en omschreven, maar acties blijven uit. Het proefproject van de Stichting Duurzame Visserij is een van de eerste concrete projecten. Het kost 25.000 euro en wordt mee betaald door de kunststoffederatie Federplast. In 2007 startte al het project 'Fishing for Litter', waarbij 31 ton afval uit de zee werd opgehaald. Na het huidig proefproject wil men het probleem definitief aanpakken. Het is de bedoeling dat vissers een speciale installatie aan boord hebben om op vrije dagen naar afval te vissen, waarvoor ze dan ook betaald worden. Voor de financiering daarvan rekenen de initiatiefnemers op steun van de Europese visserijfondsen.

20.000 ton

Stéphane Dalimier, voorzitter van Federplast, stelde dat jaarlijks zo'n 20.000 ton plastic-afval alleen al in de Noordzee terechtkomt. Daarvan zinkt 70 procent naar de zeebodem, blijft 15 procent drijven en de rest spoelt aan op de stranden. De kunststofsector wil zijn verantwoordelijkheid niet ontlopen. Ook andere bedrijven steken hun schouders onder het initiatief. Zo levert Sioen Industries het technisch textiel. En het plasticrecyclagebedrijf EKOL uit Limburg verwerkt diverse soorten kunststofafval samen tot straat-, verkeers- en tuinmeubilair.

Tevens werden speciale netten voor afval ontworpen, Thomsea-netten. De visser evolueert zo stilaan naar een duurzaam beheerder van het maritiem milieu, zoals de boer meer de natuur op het land beheert. (DT)