Direct naar artikelinhoud

Michelle Bachmann daagt Sarah Palin uit in strijd om presidentschap

De Republikeinse Congresvrouw Michele Bachmann uit Minnesota doet zogoed als zeker een gooi naar het Amerikaanse presidentschap. Bachmann is een favoriete van de Tea Party en staat bekend om haar aangebrande, ultraconservatieve uitspraken. Als ze daadwerkelijk meedoet, is dat een streep door de rekening van een andere potentiële kandidate, Sarah Palin.

Michele Bachmann vormt binnenkort een ‘exploratory committee’ voor een presidentskandidatuur. Dat zeiden haar medewerkers anoniem aan diverse Amerikaanse media, hoewel Bachmann het zelf nog niet bevestigde. Toch lijkt het zogoed als zeker dat ze meedoet in 2012.

Ondanks haar weigering om formeel te bevestigen dat ze kandidaat is, zette Bachmann wel het CNN-artikel waarin dat gesteld wordt op haar Facebookpagina. Bachmann zegt al maanden dat ze nadenkt over een kandidatuur en gedraagt zich ook zo. Ze duikt regelmatig op in Iowa en New Hampshire, de staten waar de eerste voorverkiezingen doorgaan.

“Ik ben erbij in 2012, in de zin dat ik deel wil zijn van de conversatie en ervoor zorgen dat president Obama maar één termijn zetelt en geen twee”, zei ze aan de televisiezender ABC.

Pech voor Palin

Michele Bachmann zetelt sinds 2007 in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden (de tegenhanger van onze Kamer van Volksvertegenwoordigers), waar ze een conservatief district in de voorstad van Minneapolis vertegenwoordigt. Ze heeft zich opgeworpen als een vooraanstaand lid van dat halfrond. Sinds de verkiezingen van eind vorig jaar is ze voorzitter van de 51-koppige Tea Partygroep binnen de Republikeinse fractie.

Dat Michele Bachmann de Republikeinse nominatie kan winnen, laat staan het Witte Huis, is op zijn zachtst gezegd twijfelachtig. Daar is ze wellicht te radicaal voor. Bachmann hoort bij de uiterst rechtse vleugel van de Republikeinse partij, die gelooft dat president Barack Obama deel uitmaakt van een haast communistische samenzwering om gewone Amerikanen hun rechten en hun vrijheid af te pakken.

Toch kan Bachmann een factor worden in de Republikeinse voorverkiezingscampagne, waar een aanzienlijk publiek bestaat voor een kandidate als zij. Dat is om te beginnen slecht nieuws voor Sarah Palin. De ex-gouverneur van Alaska en voormalige presidentiële running mate geeft al maanden aan dat ook zij een kandidatuur overweegt. Bachmann, een niet onaantrekkelijke brunette, lijkt niet alleen fysiek op Palin, ze vist ook in exact dezelfde vijver: evangelische christenen en Tea Partysympathisanten.

Voor die laatsten wordt het overigens steeds moeilijker kiezen. Ook senator Rand Paul, die afgelopen november met de steun van de Tea Party verkozen werd in Kentucky, stelde deze week dat hij een kandidatuur overweegt. Hij zou dat echter alleen doen als zijn vader, de bij de Tea Party al even populaire Congresman Ron Paul, deze keer niet meedoet.

Iowa

De oprichting van een exploratory committee laat Bachmann wettelijk toe om geld in te zamelen voor een presidentscampagne. Dat comité zou ze nog voor de zomer oprichten, al kan de zaak in een stroomversnelling komen als ze meedoet aan het eerste Republikeinse presidentiële debat, begin mei in Californië.

De voorbije weken richtten ook de voormalige parlementaire top-Republikein Newt Gingrich en ex-gouverneur van Minnesota Tim Pawlenty zulke comités op. De eerste voorverkiezing gaat begin volgend jaar door in Iowa, een buurstaat van Minnesota. Daar heeft Bachmann nog een ander streepje voor: ze werd er in 1956 geboren.