Direct naar artikelinhoud

Parket neemt boekhouding van Hof van Cleve in beslag

Het parket van Oudenaarde voert een onderzoek naar vermeende fiscale fraude tegen sterrenchef Peter Goossens. De politie lichtte hem vorige week om vijf uur 's ochtends uit zijn bed voor een huiszoeking in restaurant Hof van Cleve en legde beslag op de boekhouding.

Speurders van de financiële sectie van de federale gerechtelijke politie spaarden vorige week woensdag kosten noch moeite voor hun inval in restaurant Hof van Cleve. Om vijf uur 's ochtends belden ze aan in de woning van Peter Goossens in Kruishoutem. Hij werd verplicht om de politie te vergezellen naar zijn restaurant, een autorit van 10 minuten. Speurders doorzochten er alle ruimten en legden beslag op de boekhouding en ook enkele computers. Volgens Het Laatste Nieuws, dat het nieuws maandag bracht, keek de topchef "met lede ogen toe en stortte op een bepaald moment zelfs in."

De huiszoeking duurde meerdere uren, maar klanten hebben er niets van gemerkt. Het Hof van Cleve sloot de deuren tijdens de kerstperiode, Peter Goossens nam gisteren de telefoon niet op. Hij noch zijn echtgenote werden tot nu toe verhoord.

De Oudenaardse procureur Geert Merchiers bevestigde in een mededeling dat er een onderzoek is geopend. "Naar aanleiding van de vaststelling van boekhoudkundige onregelmatigheden bij het restaurant Hof van Cleve, werd een gerechtelijk onderzoek gevorderd naar mogelijke fiscale fraude", aldus de mededeling. "Er werd een onderzoek gevorderd lastens de heer P.G., zijn echtgenote en onbekenden wegens onder meer fiscale fraude inzake inkomstenbelasting en btw. De resultaten zullen worden geëxploiteerd, zowel ten laste als ten ontlaste."

Hoge lastendruk

Het Hof van Cleve, houder van drie Michelinsterren, wordt sinds 2003 uitgebaat door een naamloze vennootschap. Peter Goossens bezit 89,6 procent van de aandelen, zijn echtgenote 10 en zijn vader 0,4. Peter Goossens nam het restaurant in 1987 over en vergaarde elf jaar later zijn eerste twee Michelinsterren. Bij het brede publiek is hij vooral gekend door zijn deelname aan Mijn Restaurant in 2007. Hij is ook één van de gezichten van de digitale kookzender Njam!, die hij mee oprichtte.

Verschillende topchefs, onder wie Peter Goossens zelf, luidden recent nog de alarmbel voor de Belgische toprestaurants. De regering verlaagde recent de btw van 21 naar 12 procent, maar de lastendruk op de salarissen blijft erg hoog. Peter Goossens lanceerde zijn oproep vorige maand samen met Yves Mattagne vanuit Monaco, waar ze waren uitgenodigd door de Franse kok Alain Ducasse. Door een overaanbod in combinatie met hoge loonlasten zijn Belgische restaurants structureel onrendabel, zo bleek twee jaar geleden uit een onderzoek van Universiteit Hasselt. Er circuleert erg veel zwart geld.

Moeilijke periode

Peter Goossens leek bij de voorstelling van de nieuwe Gault&Millau, waarin hij een 19,5 op 20 kreeg, net een punt te hebben gezet achter een moeilijke periode. De politierechtbank in Oudenaarde ontnam hem in juni een maand lang zijn rijbewijs en hij zag zich in de maanden daarna uitgroeien tot geliefd onderwerp voor de roddelpers.

Het verloop van de huiszoeking zorgde gisteren voor wenkbrauwengefrons bij de belangenorganisatie Horeca Vlaanderen. "Als de overheid denkt dat er iets te onderzoeken valt, dan moet ze dat natuurlijk doen", zegt woordvoerder Gerrit Budts. "Ik zal niet zeggen dat een inval om vijf uur 's ochtends, enkel om de boekhouding te controleren, nooit eerder is voorgekomen is, maar het is niet bepaald iets wat dagelijks gebeurt. Men krijgt het gevoel dat hier veel trammelant wordt gemaakt omdat Peter Goossens nu eenmaal een bekende mens is. Ook de timing, middenin de kerstperiode, lijkt ons een beetje ongelukkig gekozen."