Direct naar artikelinhoud

Telenet deelt cadeaus uit aan aandeelhouders

Na een erg goed 2012 keert Telenet zijn aandeelhouders in totaal 950 miljoen euro of bijna 8 euro per aandeel uit. Dat is een uitzonderlijk hoog bedrag waar vooral de Amerikaanse hoofdaandeelhouder Liberty Global en zijn sterke man John Malone van profiteren.

Zoals begin dit jaar al was meegedeeld in voorlopige jaarcijfers, heeft Telenet dankzij het succes van zijn mobiele telefonieaanbod King & Kong een heel sterk jaar achter de rug. De omzet klom met ruim 8 procent tot 1.489 miljoen euro. Ook de ebitda of bedrijfskasstroom ging zowat 8 procent omhoog, tot 778 miljoen euro.

King & Kong is de naam van twee mobiele abonnementen die deze zomer werden gelanceerd. Door de scherpe prijs en het relatief hoge aantal inbegrepen belminuten en dataverkeer liep het storm voor het product. Telenet kon het voorbije jaar 276.000 extra gsm-klanten aantrekken.

Het kabelbedrijf uit Mechelen was tot dusver een kleine speler op de gsm-markt. Het heeft geen eigen netwerk, maar maakt gebruik van de masten van Mobistar. Met de klantenaangroei van 2012 verdubbelt Telenet in één klap zijn grootte. Het bedrijf heeft nu 521.600 mobiele klanten of 7 procent van de mobiele markt van België, gemeten naar aantal SIM-kaarten. Topman Duco Sickinghe ziet daar toch nog veel groeimogelijkheden, want nog maar 11 procent van de kabelklanten van Telenet is ook klant voor mobiele telefonie.

Vrek met invloed

Naast de lancering van King & Kong stond 2012 bij Telenet in het teken van het mislukte overnamebod van meerderheidsaandeelhouder Liberty Global. De Amerikanen hadden reeds 50 procent van Telenet in handen en wilden de volledige controle over het telecombedrijf. Maar de Amerikaanse eigenaar John Malone bleek net iets te vrekkig en Liberty kon slechts 8 procent extra aandelen binnenhalen.

Toch is de invloed van Malone meer dan ooit voelbaar in Mechelen. Telenet keert zijn aandeelhouders dit jaar maar liefst 900 miljoen euro uit. Dat is 7,9 euro per aandeel. Of dat via een kapitaalvermindering of dividend zal verlopen, wordt pas in maart beslist. Nu is al zeker dat vooral Liberty daarvan profiteert: 522 miljoen euro komt zijn richting uit. Bovendien zal Telenet nog eens voor 50 miljoen euro eigen aandelen inkopen. Dat komt neer op een totaal cadeau voor de aandeelhouders ter waarde van 950 miljoen euro.

Telenet benadrukt dat een dergelijke grote kapitaaluitkering eenmalig is. De aandeelhoudersvergoeding is zowat dubbel zo groot als het jaar ervoor. De groep had - ook al op vraag van Liberty - deze zomer al 700 miljoen euro geleend voor een groot aandeleninkoopprogramma. Dat ging uiteindelijk niet door wegens de lancering van een echt overnamebod, maar het geld bleef op de balans van het bedrijf staan. Al die cash, plus wat verdiend werd over 2012, vloeit nu naar de aandeelhouders.

Voor 2013 bevestigt Telenet de prognoses van januari: een omzetgroei van 10 à 11 procent, 7 à 8 procent ebitda-groei en een stabiele vrije kasstroom. CEO Duco Sickinghe: "We geloven dat deze verwachte sterke groei van onze activiteiten zal leiden tot blijvende aantrekkelijke aandeelhoudersvergoedingen."

Dorst naar cash

De reden voor het gulle dividendbeleid is niet ver te zoeken. Moedergroep Liberty Global heeft grote dorst naar cash, want het is volop in de weer om het Britse Virgin Media te kopen. Dat is een monsterdeal van 17,4 miljard euro. John Malone kan de Telenetmiljoenen dus goed gebruiken.