Direct naar artikelinhoud

Vakbondsman Kennes: ‘Dit is een politieke beslissing’

Vakbondsleider Rudi Kennes (ABVV) legt zich niet neer bij het oordeel van GM, dat de plannen van de Chinese kandidaat-overnemer als ‘onrealistisch’ bestempelt.

U gelooft wel nog in een overname?

Kennes. “Ik wil zo snel mogelijk zelf met potentiële overnemers aan tafel gaan zitten, we hebben van de Europese directie van GM de bevestiging gekregen dat we met beide kandidaten kunnen praten. Wij geloven gewoonweg niet dat niemand in deze fabriek geïnteresseerd is. Het laten passeren van de deadline om dan te kunnen zeggen dat er geen overname mogelijk is, is duidelijk in scène gezet door GM. Er is wel degelijk een Chinese investeerder, GM heeft dat aanbod afgewezen. Terwijl de Chinezen aan ons hebben laten weten dat er over alle knelpunten gepraat kan worden. Verder overleg tussen GM en de Chinese kandidaat was voor half oktober gepland. Dat was een richtdatum, geen deadline.

“Ik stel mij ook vragen bij het verbranden van 255 miljoen euro, het verlies dat GM lijdt als de deuren op 31 december dicht gaan. De productie tot maart laten doorlopen, zou 8 miljoen euro per maand kosten. Er zijn nog 20.000 auto’s besteld. Ik hoef er toch geen tekening bij te maken, dit is duidelijk een politieke beslissing.”

Wat met het voorstel van de christelijke vakbond aan GM om de infrastructuur voor een symbolische euro over te laten en te zoeken naar een investeerder voor een andere activiteit?

“Dat is geen nieuw plan, en dat parcours kan perfect parallel met onze plannen bewandeld worden. Het is niet omdat de autoproductie op 31 december stopt, dat er in deze fabriek niets meer zal gebeuren. In de auto-industrie, of eventueel in de metaal. Maar ik wil in elk geval proberen om op deze site in eerste instantie verder te gaan met auto’s bouwen.”

Volgen er acties?

“Er is al overleg gepleegd met onze Europese organen. Het personeel van de Europese fabrieken zal ingelicht worden over wat er hier gebeurt, want dit is ongehoord. We zoeken nog naar de meest aangewezen acties, daar wordt morgennamiddag (vandaag, SVL) verder over gesproken. Ook voor onze eigen acties in Antwerpen willen we de juiste pressiemiddelen vinden. De directie verwacht iedereen gewoon op zijn job, maar dat lijkt mij niet zo eenvoudig. Eerst willen we onze mensen dit nieuws laten verwerken. We gaan niet halsoverkop domme dingen doen.” (SVL)