Direct naar artikelinhoud

Gefilmde wegpiraat zwengelt privacydiscussie aan

Een filmpje van een wegpiraat op de E314 werd gisteren druk gedeeld op Facebook. Het 'slachtoffer' kreeg evenwel meteen kritiek te werken van juristen. Zo was de nummerplaat van de 'dader' goed zichtbaar.

De beelden zijn op 31 december gemaakt met een dashboardcamera op de E314 tussen Aarschot en Scherpenheuvel. Toen maakte bestuurder Chris Verhaegen mee dat een BMW hem rechts inhaalde, waarna hij zijn ongenoegen liet blijken door met zijn lichten te flikkeren. De BMW-rijder, wiens nummerplaat duidelijk te zien is, remt vervolgens vier keer bruusk af en dwingt Verhaegen meermaals om uit te wijken.

Het filmpje, dat gisteren online werd gezet, is inmiddels bijna achtduizend keer gedeeld op Facebook. De Antwerpse federale wegpolitie gaf via Twitter aan de zaak te zullen onderzoeken. Desalniettemin leidde het incident tot verhitte discussies op sociale media en ontstond een zoektocht naar de identiteit van de BMW-bestuurder.

Jurist Matthias Dobbelaere, partner bij het in ICT-recht gespecialiseerde adviesbureau deJuristen, plaatst vraagtekens bij het plaatsen van dergelijke clips op sociale media. "Aan de ene kant roepen we met zijn allen om meer privacy", meent hij. "Aan de andere kant blijven we er maar genoegen in scheppen om met zijn allen te veroordelen, te oordelen zonder het volledige verhaal te kennen."

Reputatieschade

Volgens Dobbelaere is de privacy van de wegpiraat allicht geschonden, omdat hij identificeerbaar is aan de hand van zijn nummerplaat. Op sociale media ging ook al de naam rond van een Hasseltse juwelier. "De reputatieschade, zowel moreel als economisch, die een dergelijke publieke lynchpartij met zich meebrengt, is vaak niet min. Enkelen zullen deze evolutie van 'filmpjes-plaatsen' uitroepen als een overwinning van de massa. Het is eerder een overwinning van de dwaasheid, gevolgd door een klacht van een moegetergde BMW-rijder die zijn naam en zaak gebroken ziet."

Ondernemer Bruno Segers, die Facebook om privacyredenen vaarwel zegde, noemt de zaak voer voor juristen en een aanleiding voor een maatschappelijk debat. "Zelf vind ik dat dit geen kwaad kan. De feiten zijn de feiten. Maar dit past wel in het debat dat dit jaar gevoerd zal worden. We moeten ons immers afvragen wat privacy nog betekent in een altijd geconnecteerde wereld."