Direct naar artikelinhoud

'Sp.a moet snel verlinksen en samenwerken met Groen'

Vijftien socialistische partijmilitanten roepen de sp.a in een scherp manifest op sneller te vervellen. Het moet voor hen allemaal wat radicaler, democratischer en bovenal linkser.

De peiling van 10 procent voor sp.a schokte een groep militanten en vakbondssecretarissen zodanig dat ze de partij de wacht aanzeggen. Initiatiefnemer Marc Le Bruyn, voorzitter van sp.a Ranst: "We viseren voorzitter John Crombez niet persoonlijk, hij doet zijn best, maar het is belangrijk dat we een versnelling hoger schakelen. We moeten onze partij heropbouwen, democratiseren en verlinksen. Wij kunnen ons daarbij laten inspireren door wat Bernie Sanders en Jeremy Corbyn, tegen alle verwachtingen in, hebben verwezenlijkt. Zij hebben bewezen dat het mogelijk is."

Gisteren publiceerde de groep hun manifest op Facebook, dat meteen gretig werd gedeeld. Naast Le Bruyn vallen de namen van Eric Goeman (organisator van de debatten op de Gentse Feesten), Stephen Bouquin (hoogleraar sociologie) en Jos Digneffe (voormalig topman ACOD Spoor) op. "Het schip van sp.a maakt water en we krijgen de lekken niet gedicht", zegt Digneffe. "Wij willen meedenken over hoe we dat beter kunnen doen."

Principes

De groep tilt zwaar aan het carrièrisme binnen sp.a. "Wij zijn verontwaardigd over de voorbeelden van zelfverrijking van 'socialistische' mandatarissen die aan het licht gekomen zijn. Dat is compleet in strijd met de socialistische principes van rechtvaardigheid en solidariteit. Door dergelijke praktijken worden socialistische partijen volledig ongeloofwaardig."

Ze willen zich niet afscheuren van de partij - Crombez moet niet vrezen voor een nieuw ROOD!. In 2011 verliet Eric De Bruyn sp.a, na lange in onmin met de partijtop te hebben geleefd. Hij richtte ROOD! op, dat een onverwacht sterke score haalde. Deze basismilitanten en vakbondslui eisen vooral dat de top de basis meer betrekt bij de vernieuwing. " Het eerste waar wij aan denken, is een samenwerking met Groen", zegt Le Bruyn. Het linkse kartel, dat in Antwerpen in de steigers staat voor de plaatselijke verkiezingen, willen ze graag in het hele land kopiëren bij de nationale verkiezingen in 2019. Een andere eis is dat de banden met de vakbonden weer strakker worden aangehaald. Veel langer is hun programma nog niet. Op 23 september komen ze samen op een socialistisch forum, waar hun voorstellen echt vorm moeten krijgen.

Crombez viel gisteren niet uit de lucht toen hij de oproep op Facebook las. Le Bruyn had hem eerder al op de hoogte gebracht. "Ik kan dit alleen maar positief vinden," zegt de partijvoorzitter. "Sinds mijn aantreden hebben we al veel meer contact met de afdelingen, en ik wil zeker horen wat deze groep daar nog aan wil verbeteren."