Direct naar artikelinhoud

'Gewoon verkeerde persoon op het verkeerde moment'

Naast politiebescherming op zijn proces krijgt de man die de MIVB-controleur doodsloeg ook begrip van het parket. Het gelooft dat het niet zijn bedoeling was de supervisor om te brengen. Het parket vraagt daarom 'maar' vier jaar cel.

Elke plaats en hoek in de rechtszaal in Brussel hadden ze gisteren ingepalmd. De Albanese familie van Iliaz Tahiraj wilde per se aanwezig zijn. "Uit respect. Het is het enige wat we nog voor Iliaz kunnen doen", zeggen ze.

Voor hen is geen enkele straf hoog genoeg. Toch beseffen ze dat Alexandre V. straks hoogstens vijf jaar krijgt. Omdat hij alleen terechtstaat voor opzettelijke slagen en verwondingen, zonder het oogmerk te doden, maar met de dood tot gevolg.

Alexandre V. gaf hen gisteren weinig tekst en uitleg. "Het is allemaal zo vaag. Ik herinner het me gewoon niet", mompelde hij op zowat elke vraag. Het enige dat Alexandre V. wel nog zeker wist, was dat hij die nacht joints had gerookt en had gedronken. Beelden die camera's op het kruispunt van de Havenlaan met het Redersplein in Brussel draaiden op zaterdagochtend 7 april 2012 tonen alleszins dat Alexandre V. niet stevig op zijn benen stond. Hij strompelde doorheen het beeld. Voor alle duidelijkheid: er zijn maar flarden van het incident gefilmd. De vuistslag van Alexandre V. aan Iliaz Tahiraj viel buiten de camera's.

Alexandre V. was die ochtend opgebeld door een neef die met een auto op een bus was gebotst. Met meer dan 2 promille alcohol in zijn bloed en twee vrienden in zijn auto, reed Alexandre V. naar de plaats van dat ongeluk. Zijn vrienden wachtten daar in de wagen. Iliaz Tahiraj maakte Alexandre V. duidelijk dat hij daar niets te zoeken had. Hij vroeg hem ook hem zijn werk te laten doen. Alexandre V. verdween daarop uit beeld. Gaan roken, denkt hij zelf. Vervolgens zocht Alexandre V. een nieuwe confrontatie met Iliaz Tahiraj. Hij deelde daarbij één vuistslag uit. De controleur viel en bezweek aan zijn verwondingen. Na de feiten vluchtte Alexandre V. weg.

Bewust geslagen

"Mijn cliënt heeft totaal fout gereageerd. Meneer Tahiraj deed niets anders dan zijn werk. Mijn cliënt heeft die klap willen toebrengen en heeft die ook bewust toegebracht. Maar de gevolgen daarvan heeft hij nooit gewild", zei advocaat Laurent Kennes tijdens zijn pleidooi.

Volgens de raadsman is het niet verwonderlijk dat Alexandre V. zich nog bijster weinig herinnert van de feiten. "Het is bijna twee jaar geleden én hij was stomdronken. Dat is geen excuus voor zijn daad, maar het is ook geen reden om hem zwaarder te straffen."

Kennes vroeg de strafrechter na te denken over een opschorting van straf, een werkstraf of een celstraf met uitstel. Want volgens Kennes hoort zijn cliënt niet thuis in de gevangenis. "Hij vormt geen enkel gevaar voor de samenleving."

De openbaar aanklager beklemtoonde dat de MIVB-controleur een toevallig slachtoffer was. "Iedereen kan op het verkeerde moment de verkeerde persoon tegenkomen", zei ze. Toch zag ze ook verzachtende omstandigheden. Zo kwam Alexandre V. na twee maanden vrij en houdt hij zich sindsdien aan zijn voorwaarden. Hij betaalt de nabestaanden ook elke maand 100 euro van wat hij verdient in een restaurant.

Alexandre V. werd eerder zeven keer veroordeeld door de politierechter, waarvan twee keer voor dronken sturen. Hij werd ook opgepakt voor een diefstal met geweld in bende toen hij zeventien jaar was.

De familie Tahiraj gaf geen krimp toen het Openbaar Ministerie uiteindelijk vier jaar celstraf vorderde. Na afloop zagen ze hoe politie Alexandre V. langs een dienstingang wegleidde naar huis.

Vonnis op 10 februari.