Direct naar artikelinhoud

De White Stripes trekken er een streep onder

De White Stripes hebben bekendgemaakt dat ze geen nieuwe platen meer zullen maken en ook niet langer willen touren. Het grensverleggende duo achter hits als ‘Seven Nation Army’ , ‘Hotel Yorba’ of de Dolly Partoncover ‘Jolene’ gaat naar eigen zeggen in alle vriendschap uit elkaar. Daarbij maken Jack en Meg White duidelijk dat “artistieke meningsverschillen of een gebrek aan enthousiasme níét aan de basis van de split liggen”. Ook gezondheidsredenen zouden geen rol spelen, hoewel Meg White drie jaar geleden een tour moest afzeggen vanwege angstaanvallen.

Liveopnames

Op de website stond het volgende te lezen: “White Stripes behoren niet langer toe aan Meg en Jack. De White Stripes behoren voortaan jullie toe. Jullie kunnen er mee aanvangen wat jullie willen.”

Het duo beloofde wél om oude nummers en liveopnames in de nabije toekomst te releasen. Maar op nieuwe songs hoef je dus niet te wachten: “We willen onze samenwerking niet laten verdorren”, lieten beiden weten op de site. “Er bestaat een lawine aan redenen om uit elkaar te gaan, maar de belangrijkste is dat we de speciale band die we onderling hadden, willen koesteren.”

De laatste plaat die het duo uitbracht, heette Icky Thump en verscheen in 2007. Volgens insiders werden maanden geleden al de voorbereidingen getroffen voor de opnames van een nieuwe White Stripesplaat. Op dit ogenblik heeft iedereen er het raden naar wat er misliep tijdens die periode.

De officiële website van de White Stripes lag gisteravond urenlang plat, maar op sociaalnetwerksites als Twitter en Facebook was de consternatie onder fans alom. (GVA)