Direct naar artikelinhoud

Stanford stunt met online leren

Deze herfst volgen 67.000 studenten een online cursus kunstmatige intelligentie aan de prestigieuze Amerikaanse universiteit van Stanford. Jong, gepensioneerd, gediplomeerd of werkloos: iedereen mag gratis deelnemen.

Een elite-instituut dat zijn deuren virtueel opengooit. Professoren Peter Norvig en Sebastian Thrun, twee van de meest gerenommeerde experts op het gebied van kunstmatige intelligentie, geven deze herfst een gratis online cursus over hun vakgebied. Tot nu toe hebben ongeveer 67.000 mensen uit 175 landen zich ingeschreven, meldt The International Herald Tribune. Ter vergelijking: vorig jaar, toen online leren nog niet mogelijk was, lokte hetzelfde vak 177 studenten.

Ook middelbare scholieren en gepensioneerden tonen nu interesse in de cursus. Zij leggen ook een examen af, maar krijgen in ruil geen diploma of credits. In plaats daarvan wordt hun kennis vergeleken met de studenten die op Stanford het vak volgen. De online deelnemers ontvingen na afloop wel een getuigschrift.

Het grote succes van de lessen blijft voor de wetenschappers een raadsel. Thrun meldt dat hij zelf reclame heeft gemaakt bij congressen, maar dat hij op die manier 'slechts' tachtig mensen wist te enthousiasmeren. Pas nadat de oproep buiten zijn weten om op internetfora begon te circuleren, nam de belangstelling fiks toe. Tot grote tevredenheid van de professoren. "Ik ben er erg in geïnteresseerd om Stanford naar de wereld te brengen", verklaart Thrun.

De lessen kunnen via streaming worden gevolgd, waarbij Thrun en Norvig interactieve technologie zullen gebruiken om examinering mogelijk te maken. Eventuele vragen kunnen studenten stellen via de zogeheten Google Moderator service. Met die software moeten deelnemers stemmen op de beste vragen, waarna de professoren via online chat zullen antwoorden. Thrun: "Ons doel is om te wereld te veranderen door onderwijs te brengen naar plekken die vandaag nog niet kunnen worden bereikt."