Direct naar artikelinhoud

Koningin Mathilde stelt familiefortuin veilig

Koningin Mathilde heeft met haar broer en zussen een vennootschap opgericht om het familiefortuin te beheren. Dat blijkt uit een oprichtingsakte die werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De oprichting gebeurde nog voor de troonswisseling.

Niet zo lang geleden kreeg koningin Fabiola nog forse kritiek te verwerken op haar eigen stichting, waarmee ze successierechten zou kunnen ontlopen. Nu blijkt dat ook koningin Mathilde eind vorig jaar samen met haar twee zussen en haar broer een eigen vennootschap heeft opgericht: de Groupement Forestier de Losange (GFL).

De bvba bevat ruim 3 miljoen euro aan voornamelijk onroerende goederen, waarvan 675.000 euro van Mathilde. De gronden rond het kasteel van Losange in Bastenaken werden erin ondergebracht. Dat is de plek waar Mathilde haar kindertijd doorbracht.

Via de vennootschap vermijdt Mathilde dat het domein van Losange versnipperd raakt bij haar overlijden, of dat van haar broer of een van haar zussen. In dat geval krijgen erfgenamen aandelen in de vennootschap, en niet de gronden zelf, zo melden de Coreliokranten. Ook kan Mathilde zo een erfenisstrijd, zoals die tussen haar vader, Patrick d'Udekem d'Acoz, en zijn broers voorkomen. De broers hadden jarenlang bittere ruzies, die breed werden uitgesmeerd in de media.

Maar uiteraard biedt de vennootschap ook fiscale voordelen. "Alle onderhouds- of renovatiekosten kunnen bijvoorbeeld afgeschreven worden", zegt fiscaal advocaat Michel Maus. "En het doorgeven van het patrimonium kan kosteloos gebeuren door de aandelen uit de GFL te schenken aan de kroonprinsen en -prinsessen. Net zoals een stichting kan ook een patrimoniumvennootschap gebruikt worden om successierechten te omzeilen."

Het paleis spreekt dit tegen. "De vennootschap is een kwestie van goed bosbeheer. Alle stukken bos worden samengevoegd, waardoor we op ecologischere manier de bossen van Losange kunnen beheren", zegt woordvoerder Pierre-Emmanuel De Bauw.

Begin dit jaar schreeuwden regeringsleden nog moord en brand over de stichting Fons Pereos, de Spaanse stichting waarin koningin Fabiola haar vakantiehuis in Motril heeft ondergebracht. Dat moest ervoor zorgen dat haar erfgenamen minder successierechten zouden moeten betalen.