Direct naar artikelinhoud

Vergane glorie schittert weer

Dat prachtige maar vervallen MAMAC (Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain) speelt ook net de hoofdrol in deze tentoonstelling.

“Het was een oude droom van me om met dit gebouw iets te doen”, zegt Alexander van Grevenstein. “Luik heeft het museum inderdaad verwaarloosd, maar het blijft prachtig. Dat soort architectuur vind je niet in Nederland. Ik heb geprobeerd om een tentoonstelling te maken die het gebouw tot zijn recht laat komen. In Parijs heb je het Grand en Petit Palais. Wel, dit is het Tout Petit Palais.”

Het majestueuze gebouw met koepels en afgeronde ramen - intussen vergane glorie - doet inderdaad denken aan Parijs. Zelfs op een druilerige winterdag is de sfeer bijzonder. Het is gelegen in Parc de la Boverie, langs de oever van de Maas. De site en het museum werden ontworpen naar aanleiding van de wereldtentoonstelling van 1905 en zullen de komende jaren volledig worden gerenoveerd. ‘Jardin d’hiver’ is dus een van de laatste expo’s die wordt gehouden in het MAMAC.

“Ik ben een beetje een romanticus”, legt van Grevenstein uit. “Vandaar mijn fascinatie voor het museum. Toen het gebouwd werd, was er geen artificieel licht, alleen daglicht, dat dankzij de serre-architectuur overvloedig binnenvalt. In de winter sloot het museum rond vier uur, want in het donker kun je geen sculpturen of schilderijen meer zien. Dat idee wilde ik omkeren: ik heb veel films en video’s geselecteerd, want die lichten op in het donker. ‘Jardin d’hiver’ wordt dus net bijzonder als het begint te schemeren.”

Apolitieke tentoonstelling

Zo is er een selectie te zien van de mooie Super-8-filmpjes die de Zwitser Roman Signer maakte tussen 1975 en 1989. Ze zijn tegelijk absurd en poëtisch. De geluidloze filmpjes zijn registraties van acties die hij zelf ‘Kurzzeitskulptur’ noemt. In ‘Ballon mit Eimer’ hangt een rode ballon vast aan een blikje water met een gat in. Wanneer er genoeg water uit het blikje is weggesijpeld, stijgt de ballon traag op in de staalblauwe hemel. In ‘Mütze mit Rakete’ staat hij in de sneeuw met een muts over zijn hele gezicht. Naast hem ontsteekt iemand een vuurpijl. Wanneer die omhoog schiet, vliegt de muts mee de lucht in. Ook de animatiefilm van Paul Chan, die hij maakte voor de Biënnale van Venetië, komt goed tot zijn recht. ‘Sade for Sade’s Sake’ wordt geprojecteerd op de monumentale ramen van het museum.

Verder zijn er drie indrukwekkende iglo’s te zien van Mario Merz, de meest bekende vertegenwoordiger van de Arte Povera. Van Grevenstein koos ook werk van Sol LeWitt en Marcel Broodthaers. “Inhoudelijk is er een constante in mijn selectie”, zegt hij. “In tijden waarin we veel over politiek en cultuurbeleid praten - in Nederland wil de PVV alle cultuur schrappen, in België krijgen ze maar geen regering gevormd - wilde ik een apolitieke tentoonstelling maken. Het uitgangspunt is puur humanistisch.”

‘Wintertuin’ in Bonnefanten

Op 17 maart opent in het Bonnefantenmuseum ‘Wintertuin’, de ‘tegenexpositie’ waarin de collectie klassiek modernen uit Luik te zien is. Met werk van onder meer Monet, Ensor, Gauguin en Kokoschka. ‘De collectie van MAMAC is niet bekend’, zegt van Grevenstein, ‘maar hij is van hoge kwaliteit. Nu zullen de werken voor het eerst te zien zijn in optimale omstandigheden. Hopelijk kunnen we zo aantonen hoe belangrijk de collectie is.’ (JVB)