Direct naar artikelinhoud

Voorzitter naturalisatiecommissie promoot zichzelf bij nieuwe Belgen

De voorzitter van de Kamercommissie voor Naturalisaties, Georges Dallemagne (cdH), gebruikt privégegevens van kersverse Belgen om felicitatiebrieven te sturen. Hij ontkent en zegt brieven te hebben gestuurd na contact met de kandidaten. Maar wie lekt de privégegevens?

Georges Dallemagne (cdH), de huidige voorzitter van de commissie voor Naturalisaties in het federale parlement, is druk felicitaties aan het overmaken. Dallemagne gebruikt zijn functie om personen die net de Belgische identiteit hebben gekregen te feliciteren. Op officieel briefpapier van het parlement stuurde hij de boodschap: "Dit is een belangrijke stap voor uw persoonlijke projecten. (...) Ik ben blij om samen met u aan de toekomst van België te kunnen werken."

De brieven zijn opmerkelijk, want commissieleden krijgen geen of beperkte toegang tot de privégegevens van aanvragers. Dat zou de deur openzetten voor zelfpromotie en verkiezingsfraude. Enkel op vraag van een kandidaat-Belg kan een Kamerlid zich over de stand van zaken van een naturalisatiedossier informeren. Maar ook dan krijgt het Kamerlid nooit het adres van een aanvrager of het volledige dossier. Zo'n dossier bevat gevoelige persoonlijke informatie, zoals het strafblad van de kandidaat.

Twee kandidaat-Belgen waren onlangs verbaasd toen ze een vriendelijke brief van Dallemagne kregen. Nochtans hadden ze geen van beiden ooit contact gehad met Dallemagne of zijn medewerkers. Hoe is de commissievoorzitter dan aan hun adressen gekomen?

Parlementsleden hebben in België wel toegang tot privégegevens, maar daar mogen commissieleden zoals Dallemagne geen gebruik van maken. Overigens krijgen de nieuwe Belgen de brief met het goede nieuws van de administratie, niet van een Kamerlid of van een commissievoorzitter.

Zo kan Dallemagne, zelf uit Brussel, niet alle adressen opvragen van de genaturaliseerde Belgen in Brussel. Dat zou een schending zijn van de privacyregels. Maar toeval of niet: Dallemagne heeft enkel nieuwe Belgen uit Brussel aangeschreven. Zelf reageert hij formeel: "Ofwel heb ik contact met de aanvrager gehad, ofwel mijn medewerkster. Ik stuur nooit een brief zonder contact te hebben opgenomen. Dat werkt bij mij niet zo."

Zwembad

Bij de privacycommissie, het orgaan dat zich bezighoudt met de bescherming van privégegevens, zegt ondervoorzitter Stefan Verschuere dat de zaak met aandacht moet worden bekeken. "Het lijkt mij zeer gevoelig. In Vlaanderen hebben we ook al vergelijkbare dossiers, onder andere van schepenen die de lijsten van een zwembad of van pasgetrouwde stellen gebruikten om felicitatiebrieven te versturen. Maar alles hangt af van de manier waarop het wordt gedaan. Gebeurt dit systematisch? Was er contact tussen het Kamerlid en de aanvrager? Al die parameters zijn belangrijk."

Georges Dallemagne is - toch een beetje - bekend geworden door zijn behandeling van de naturalisatieaanvraag van de Franse miljardair Bernard Arnault. In het dossier dat wereldwijd de aandacht trok van de media profileerde het Kamerlid zich als een hardliner. Uiteindelijk liet Arnault zijn aanvraag vallen.