Direct naar artikelinhoud

Opvallend minder Noord-Koreanen naar zuiden gevlucht in 2012

Zuid-Korea heeft het voorbije jaar duidelijk minder vluchtelingen uit Noord-Korea moeten opvangen.In 2012 zijn volgens het Zuid-Koreaanse ministerie voor Eenma-king in totaal 1.508 mensen van Noord- naar Zuid-Korea gevlucht. Dat zijn er opvallend minder dan vorig jaar, toen er nog meer dan 2.700 Noord-Koreanen uitgeweken zijn. Het is ook voor het eerst sinds 2006 dat het aantal onder de 2.000 ligt. Seoel vermoedt dat de oorzaak daarvoor ligt bij een verscherping van de grenscontroles sinds de dood van het vorige Noord-Koreaanse staatshoofd, Kim Jong-il.

Zestien doden bij massapaniek in Angolese hoofdstad

In Angola zijn zeker 16 mensen gestorven nadat paniek uitbrak onder de menigte tijdens een religieuze nieuwjaarswake. Dat melden diverse media. Eerder was sprake van tien doden. Er raakten ook heel wat mensen gewond. De religieuze bijeenkomst van de Universele Kerk van het Koninkrijk Gods in het Stadion Cidadela Desportiva in de hoofdstad Luanda trok veel meer volk dan de 70.000 mensen waarop de organisatoren hadden gerekend, schrijft de krant Journal di Angola. Het populaire kerkgenootschap werd in 1977 in Brazilië gesticht door een voormalige medewerker van de staatsloterij.

1.200 voertuigen in Frankrijk op oudejaar in brand gestoken

Tijdens oudejaarsnacht zijn in Frankrijk 1.193 auto's in brand gestoken. Dat is een lichte stijging tegenover vorig jaar, zei minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls dinsdag in Parijs. Er werden 339 mensen opgepakt. In Straatsburg en Mulhouse kwam het tot rechtstreekse confrontaties tussen relschoppers en de politie. In verschillende delen van het land waren strenge veiligheidsmaatregelen genomen. Tegen de traditionele rellen op oudejaarsnacht met honderden brandende auto's in steden als Parijs, Marseille of Straatsburg had Binnenlandse Zaken dit jaar 53.000 politieagenten ingezet.

Nog tien slachtoffers uit het Friese Raard in het ziekenhuis

Tien slachtoffers van het ongeluk in het Friese Raard maandagnacht liggen nog in het ziekenhuis. Een grote groep mensen stond met de jaarwisseling op een weg langs de weilanden te kijken naar een nieuwjaarsvuur, toen een vrouw, met in haar auto drie kinderen, op ze inreed. De politie gaat niet uit van opzet. Een 59-jarige man uit Raard overleed dinsdag aan zijn verwondingen. Bij het incident raakten nog zestien mensen gewond: vijftien volwassenen en een 10-jarig kind.

Onduidelijkheid over Amerikaanse journalist die ontvoerd is in Syrië

Een onafhankelijke Amerikaanse journalist is eind november in het noorden van Syrië ontvoerd. James Foley (39) is een ervaren oorlogsreporter. Daags voor zijn verdwijning stuurde hij persbureau AFP nog videobeelden door uit Idlib. Foley werkte ook voor GlobalPost, een Amerikaanse website gespecialiseerd in internationaal nieuws, en voor grote zenders in de VS. Naar verluidt zou hij op 22 november nabij de stad Taftanaz door vier met kalasjnikovs gewapende mannen zijn meegenomen, die nadien zijn chauffeur en tolk vrijlieten. Zijn familie zit sindsdien zonder nieuws van hem. Foley werd in 2011 43 dagen in Libië vastgehouden.